Domowa przyprawa do piernika
Domowa przyprawa do piernika jest niezastąpionym dodatkiem do wypieków w okresie Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Z jej dodatkiem powstają pyszne pierniki, kruche ciasteczka i pierniczki. Przyprawa do piernika sprawdza się również jako składnik marynaty do mięsa lub korzennych śledzi.
Domowa przyprawa do piernika świetnie
sprawdzi się zarówno do wypieków, jak i jako rozgrzewający dodatek do herbaty
lub grzańca. Przyprawa do piernika stanowi podstawę aromatycznych marynat do
świątecznych mięs i korzennych śledzi. Wasze ciasta i pierniczki z przyprawą do piernika będą miały
niepowtarzalny smak i aromat.
W sklepie niezbyt łatwo znaleźć dobrej jakości przyprawę do piernika.
Zazwyczaj w składzie najwięcej jest mąki, kakao lub cukru, innych przypraw są
znikome ilości, a jej cena jest dość wysoka. Zapewniam, że warto kupić
potrzebne składniki oddzielnie i stworzyć z nich własną mieszankę przyprawy do
pierników. Skład domowej przyprawy do piernika możecie dopasować do swoich upodobań, jeśli nie lubicie
któregoś ze składników, to go pomińcie lub dodajcie mniej. Tylko od Was zależy skład przyprawy i jakość użytych składników.
Przepis na przyprawę do piernika
Składniki na domową przyprawę do piernika:
- 6 - 7 lasek kory cynamonu lub 6 łyżeczek mielonego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 10 ziaren kardamonu razem z łupiną
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 3 gwiazdki anyżu
Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
- Składniki, które wymagają mielenia rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. Kardamon i anyż zmielić razem z łupiną, gdyż w niej jest również dużo smaku i aromatu.
- Po zmieleniu należy wymieszać wszystko z pozostałymi mielonymi składnikami.
- Przyprawę przesypać do szklanego słoiczka i przechowywać szczelnie zamkniętą w suchym i zacienionym miejscu.
-
Jeśli macie czarny kardamon, to proponuję dodać go o połowę mniej, gdyż
jest on bardziej intensywny w smaku i ma bardziej wyrazisty aromat.
Zielony kardamon jest zdecydowanie łagodniejszy.
Z kardamonu radzę zrezygnować ma bardzo wysoki indeks glikemiczny
OdpowiedzUsuńNie jestem lekarzem, ale z tego, co wiem kardamon ma dobry wpływ na nasz organizm. Obniża ciśnienie krwi, pomaga trawić ciężkostrawne jedzenie, działa moczopędnie i odchudzająco, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Ponoć nawet z badań wyszło, że u osób, które stosowały dietę bogatą w węglowodany i tłuszcze, a równocześnie był w ich diecie kardamon, poziom glukozy był taki, jakby ich dieta była zbilansowana.
UsuńKardamon jest tylko przyprawą i nie da się go dużo spożywać, gdyż w dużej ilości jest niesmaczny. Piernik zrobiony z domową przyprawą, w której jest kardamon, będzie na pewno lepiej trawiony :)