2020-12-01

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika jest niezastąpionym dodatkiem do wypieków w okresie Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Z jej dodatkiem powstają pyszne pierniki, kruche ciasteczka i pierniczki. Sprawdza się również jako składnik marynaty do mięsa lub korzennych śledzi.

Przyprawa do piernika z kardamonem, goździkami i kolendrą
Zachęcam Was do zrobienia domowej przyprawy do piernika, która świetnie sprawdzi się zarówno do wypieków, jak i jako rozgrzewający dodatek do herbaty lub grzańca. Z jej dodatkiem przygotujecie aromatyczne marynaty do świątecznych mięs i korzennych śledzi. Wasze ciasta i pierniczki będą miały niepowtarzalny smak i aromat.

Niezbyt łatwo znaleźć w sklepie dobrej jakości przyprawę do piernika. Zazwyczaj w składzie najwięcej jest mąki, kakao lub cukru, innych przypraw są znikome ilości, a jej cena jest dość wysoka. Zapewniam, że warto kupić potrzebne składniki oddzielnie i stworzyć z nich własną mieszankę przyprawy do piernika. Jej skład możecie dopasować do swoich upodobań, jeśli nie lubicie któregoś ze składników, to go pomińcie lub dodajcie mniej. Tylko od Was zależy jej skład i jakość użytych składników.
Przyprawa do piernika z cynamonem
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na domową przyprawę do piernika:

  • 6 - 7 lasek kory cynamonu lub 6 łyżeczek mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 10 ziaren kardamonu razem z łupiną
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 3 gwiazdki anyżu
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

  1. Składniki, które wymagają mielenia rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. Kardamon i anyż zmielić razem z łupiną, gdyż w nich jest również dużo smaku i aromatu.
  2. Po zmieleniu należy wymieszać wszystko z pozostałymi mielonymi składnikami.
  3. Przyprawę przesypać do szklanego słoiczka i przechowywać szczelnie zamkniętą w suchym i zacienionym miejscu.
  4. Jeśli macie czarny kardamon, to proponuję dodać go o połowę mniej, gdyż jest on bardziej intensywny w smaku i ma bardziej wyrazisty aromat. Zielony kardamon jest zdecydowanie łagodniejszy.

    Zobacz również: piernik z masłem orzechowym i marmoladą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry