Wegetariańska babka ziemniaczana

Wegetariańska babka ziemniaczana na pyszny i łatwy do zrobienia obiad. Proste i smaczne danie, które bez dużego wysiłku przygotuje każdy.

Babka z ziemniaków bez mięsa
U mnie babka ziemniaczana bez mięsa idealnie sprawdza się na piątkowy obiad. Dodałam do niej nieco kaszy manny, dzięki czemu stała się ona lżejsza i delikatniejsza. Babka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, gdy ma jeszcze pyszną zapieczoną skórkę. Po wystudzeniu świetnie smakuje również podsmażona. Najczęściej podaję ją z dodatkiem białego sera, jogurtu greckiego lub gęstej śmietany.

Ilość mąki dostosować do jakości posiadanych ziemniaków. Najlepsze do zrobienia babki ziemniaczanej są odmiany mączyste, które zawierają więcej skrobi.
Babka ziemniaczana dla wegetarian
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 33 cm x 23 cm x 7 cm lub 2 mniejsze

Składniki na wegetariańską babkę ziemniaczaną:

  • 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 - 3 gałązki natki pietruszki lub koperku
  • 3 jajka (M)
  • 2 - 3 łyżki kaszy manny
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 100 ml oleju rzepakowego do smażenia

Jak zrobić wegetariańską babkę ziemniaczaną?

  1. Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Jeśli ziemniaki są wodniste to zlać do miseczki część płynu. Po około 10 minutach skrobię, która zostanie na dnie dodać do masy z ziemniaków.
  2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
  3. Do masy z ziemniaków dodać jajka, sól, pieprz, wystudzoną cebulę razem z olejem, majeranek, kaszę mannę i wszystko wymieszać. Jeśli masa jest dość rzadka to dodać również mąkę.
  4. Na koniec dodać posiekaną natkę lub koperek.
  5. Masę ziemniaczaną przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 90 minut, aż wierzch będzie dobrze zapieczony.
  7. Babkę ziemniaczaną można podawać na ciepło z białym serem, gęstym jogurtem lub śmietaną. Świetnie również smakuje na drugi dzień podsmażona na patelni.
Zobacz również: babka ziemniaczana.

Komentarze

  1. Jestem ciekawy jak smakuje twoja babka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, jadłam coś podobnego na Podlasiu i chciałam spróbować zrobić w domu. Pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady