Babka ziemniaczana

/ 4

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem z ziemniaków na Podlasiu. W Supraślu na Podlasiu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu, aby powstał pyszny obiad.


Danie obiadowe z ziemniaków
Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać, smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem.
Pieczone tarte ziemniaki z mięsem

Składniki:

(na dużą formę 33 cm x 23 cm)
  • 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych)
  • 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony)
  • 2 jajka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 - 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • łyżka oleju lub masła do posmarowania formy
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania formy
  • ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki pszennej (zależy jak wodniste są ziemniaki)

Jak przygotować smaczną babkę ziemniaczaną?

  1. Boczek pokroić w cienkie paski lub kostkę, podsmażyć na patelni wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, do lekkiego zrumienienia. Jeśli mamy surowy boczek, to przed dodaniem cebuli podsmażać go dłużej. 
  2. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli na powstałej masie jest dużo płynu, należy go delikatnie zlać, ilość wody zawarta w ziemniakach jest różna.
  3. Do masy od razu dodać gorące mleko, aby ziemniaki nie zrobiły się ciemne.
  4. Do masy ziemniaczanej wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, boczek i cebulą wraz z wytopionym tłuszczem, majeranek, pieprz, sól (dodając wędzony boczek sprawdzić, jak bardzo jest słony i dostosować odpowiednią ilość soli), wymieszać. Gdy po wymieszaniu masa jest zbyt rzadka dodać mąki, jeśli jest dość gęste mąki nie dodawać.
  5. Wnętrze formy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać masę ziemniaczaną.
  6. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 1,5 godziny.

    Zobacz również:
    placki ziemniaczane.

Komentarze

  1. Jeszcze nigdy jej nie jadłam, ale wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Warto spróbować, może być tak jak u mnie z boczkiem, ale smaczna jest też wersja z samą cebulką. Polecam.

      Usuń
  2. Moja ciocia robiła najlepszego pyrczoka na świecie , bo pod taką właśnie nazwą u nas jest znany

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady