2015-08-25

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem z ziemniaków na Podlasiu. W Supraślu na Podlasiu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu, aby powstał pyszny obiad.


Danie obiadowe z ziemniaków
Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać, smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem.
Pieczone tarte ziemniaki z mięsem

Składniki:

(na dużą formę 33 cm x 23 cm)
  • 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych)
  • 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony)
  • 2 jajka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 - 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • łyżka oleju lub masła do posmarowania formy
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania formy
  • ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki pszennej (zależy jak wodniste są ziemniaki)

Jak przygotować smaczną babkę ziemniaczaną?

  1. Boczek pokroić w cienkie paski lub kostkę, podsmażyć na patelni wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, do lekkiego zrumienienia. Jeśli mamy surowy boczek, to przed dodaniem cebuli podsmażać go dłużej. 
  2. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli na powstałej masie jest dużo płynu, należy go delikatnie zlać, ilość wody zawarta w ziemniakach jest różna.
  3. Do masy od razu dodać gorące mleko, aby ziemniaki nie zrobiły się ciemne.
  4. Do masy ziemniaczanej wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, boczek i cebulą wraz z wytopionym tłuszczem, majeranek, pieprz, sól (dodając wędzony boczek sprawdzić, jak bardzo jest słony i dostosować odpowiednią ilość soli), wymieszać. Gdy po wymieszaniu masa jest zbyt rzadka dodać mąki, jeśli jest dość gęste mąki nie dodawać.
  5. Wnętrze formy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać masę ziemniaczaną.
  6. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 1,5 godziny.

    Zobacz również:
    placki ziemniaczane.

4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy jej nie jadłam, ale wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Warto spróbować, może być tak jak u mnie z boczkiem, ale smaczna jest też wersja z samą cebulką. Polecam.

      Usuń
  2. Moja ciocia robiła najlepszego pyrczoka na świecie , bo pod taką właśnie nazwą u nas jest znany

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj