Sos do pizzy

/ 8

Smaczny i bardzo aromatyczny domowy sos pomidorowy, a do tego jeszcze łatwy do zrobienia. Pomidorowy sos do pizzy to wspaniały dodatek do posmarowania surowego spodu pizzy przed jej upieczeniem. Świetnie sprawdza się także podany zamiast ketchupu. Zdrowy sos pomidorowy przygotowany w domu,  pasuje również do makaronu 

Domowy sos pomidorowy do pizzy i makaronu
Domowy sos pomidorowy zrobiłam na bazie gęstej passaty pomidorowej (przecier pomidorowy w szklanej butelce), co skróciło cały proces przygotowania, gdyż nie musiałam długo jej gotować, tak jakby to było, gdybym sos robiła ze świeżych pomidorów. Dodatek czosnku, oregano i bazylii uczynił sos do pizzy bardzo aromatycznym i tak smacznym, że zanim wylądował na pizzy 1/3 sosu została wyjedzona.

Za kilka dni pojawi się również na blogu przepis na ciasto do pizzy o cienkim spodzie zapraszam 😊
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 55 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska, wegańska

Przepis na sos do pizzy

Składniki na domowy sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 1 - 2 łyżeczki cukru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • sól i pieprz do smaku 

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy?

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przed przeciśnięciem można go pokroić w plasterki i na 5 minut zalać łyżką oliwy, wtedy będzie delikatniejszy w smaku.
  2. Składniki na sos (oprócz soli i pieprzu) włożyć do rondla i gotować na małej mocy palnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania.
  3. Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić.
  4. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów.
  5. Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy 25 - 30 cm i zostaje jeszcze nieco jako dodatek po jej upieczeniu.
  6. Taki sos można wstawić do lodówki i stosować jako ketchup.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

Komentarze

  1. Pyszny i w dodatku swojski sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zawsze dodaję cukier, to takie koło wzajemnej adoracji z pomidorem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, cukier wydobywa smak i wzmacnia kolor :)

      Usuń
  3. Oo, ale super! Nie długo własnie planowałam jakąś pizzę zrobić to i ten sosik wykorzystam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sos wykorzystać do takiej pizzy:
      http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/10/pizza-domowa-z-salami.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady