Translate

wtorek, 18 października 2016

Gołąbki z sosem pomidorowym

Gołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, sos zaś oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki z sosem pomidorowym.


najlepsze gołąbki na obiad

Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty. Czas gotowania w garnku lub szybkowarze zależy od kapusty, młoda potrzebuje mniej czasu, a starsza oczywiście więcej.

Kapustę do gołąbków najlepiej wybierać średniej wielkości, o równej i nieuszkodzonej powierzchni. Wielkość kapusty dobrać do posiadanego garnka, w którym będziemy kapustę odparzać.

Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie gołąbków, gdyż świetnie smakują od razu po ugotowaniu, ale i odgrzewane na następny dzień nie tracą nic ze swego smaku.

najlepsze gołąbki na obiad

Składniki:

(na około 24 szt. gołąbków)
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ryżu (u mnie basmati)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • 2 - 3 dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka ziaren kopru lub 2 łodygi świeżego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • bulion lub woda do gotowania gołąbków

najlepsze gołąbki na obiad

Przygotowanie gołąbków:

  1. Ryż opłukać wodą, zalać 2 niepełnymi szklanki zimnej wody. Gotować w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, od chwili zagotowania się około 6 - 7 minut (ryż ma być al'dente), wystudzić.
  2. Kapustę umyć, zdjąć z wierzchu 2 pierwsze liście (nie wyrzucać ich). Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Główkę kapusty obracać co pewien czas we wrzątku, odcinać od głąba i wyjmować lekko odparzone liście. Liście zdejmować do czasu, aż dojdziemy do małych i mocno pofalowanych, z których nie da się zrobić gołąbka. Można również głąb z kapusty wyciąć przed włożeniem do wody, wtedy tylko pozostanie oddzielać odparzone liście. Liści zbyt długo nie odparzać, gdyż będą zbyt miękkie i trudno będzie robić gołąbki.
  3. Po wystudzeniu liści należy ściąć z nich nadmiernie zgrubiałe łodygi, które łączyły je z głąbem.
  4. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i rozgniecionym przez praskę czosnkiem, pod koniec dodać ryż i ponownie wymieszać.
  5. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wyłożyć wcześniej zdjętym liściem kapusty, a drugi liść pozostawić do przykrycia gołąbków z wierzchu.
  6. Na każdy przygotowany liść od strony łodygi, położyć mięso z ryżem w ilości pozwalającej na zawinięcie go w liściu. Liść z farszem zwijać podobnie jak naleśnika w krokietach, na kształt koperty.
  7. Gołąbki wkładać do garnka warstwami, ciasno jeden obok drugiego, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i koper.
  8. Gołąbki zalać bulionem lub wodą do całkowitego ich pokrycia, jeśli gotujemy w garnku, a jeśli w szybkowarze to wystarczy 0,5 litra płynu.
  9. Gołąbki przykryć liściem kapusty i pokrywką, gotować w zależności od kapusty, w garnku 50 - 80 minut, w szybkowarze zaś 40 - 50 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić stan ich ugotowania.

Sos pomidorowy:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyjąć gniazda z nasionami i pokroić na drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i lekko obsmażyć na oliwie, dodać pomidory i przyprawy, dusić na małym ogniu do czasu rozpadnięcia się pomidorów i cebuli. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  3. Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada i lubimy bardziej kremowy, to pod koniec gotowania można sos potraktować blenderem i dodać łyżkę śmietany (u mnie bez).

    Przyznam się, że gdy ich dłużej nie robię, to brakuje mi ich smaku, więc idę na skróty i przygotowuję przynajmniej: Zapiekankę gołąbkową.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię gołąbki, dawno ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam gołąbków:-) Dzięki za przypomnienie:-) już wiem, co przygotuję w przyszłym tygodniu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt często też ich nie robię, ale jak już zrobię, to na 2 - 3 obiady co najmniej :D

      Usuń
  3. Fajny przepis, przygotuję takie gołąbki na przyjęcie halloweenowe dla moich znajomych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) Dobry wybór, mam nadzieję, że znajomym będą smakować

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: