Próżniowe przechowywanie żywności

Wielokrotnie udowadniano już, że próżniowe przechowywanie żywności pozwala utrzymać zarówno jej pierwotny smak, jak i świeżość nawet do 3-5 razy dłużej niż w przypadku metod tradycyjnych. Wynika to z prostej zależności. Produkty spożywcze nie mają wówczas żadnej styczności z powietrzem, co uniemożliwia bakteriom dotarcie do żywności. W efekcie żywność zachowuje właściwy wygląd i świetną formę.


Korzyści płynące z próżniowego przechowywania żywności

Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnej żywności, gdyż odcina jej dostęp do powietrza, które pochłania wilgoć. Z tego samego powodu jedzenie suche, np. cukier trzcinowy, nie staje się dzięki takiemu przechowywaniu twardsze. Pakowanie próżniowe jest rewelacyjnym sposobem na uniknięcie zjełczałego smaku i zapachu produktów bogatych w tłuszcz i oleje, a w przypadku mięsa i ryb pozwala je błyskawicznie zamarynować. Żywność przechowywana próżniowo jest całkowicie zabezpieczona przed insektami, które do życia potrzebują powietrza.
 
Efektem takiego rozwiązania są mniejsze rachunki za żywność. Jedzenie można przechowywać znacznie dłużej, mniej się go psuje i tym samym mniej wyrzuca. Dzięki pakowaniu próżniowemu możliwe jest gromadzenie większych ilości tanich produktów, które potem można właściwie przechowywać przez długi czas.

Pojemniki do pakowania próżniowego


Pakowanie próżniowe żywności w domu jest niezwykle proste. Na rynku istnieją bardzo poręczne urządzenia, np. marki Dafi Vacuum, które w szybki i skuteczny sposób usuwają powietrze z pojemników wypełnionych żywnością. Są to ręczne pompki i pojemniki z wysokogatunkowego tworzywa ze specjalnym punktem do usuwania powietrza. Pojemniki próżniowe wyposażone są również w specjalną uszczelkę z silikonu, która zapewnia wyjątkową szczelność całego opakowania. Od niedawna dostępne są również zestawy do próżniowego zamykania butelek, które gwarantują niezmienną świeżość i aromat różnych napojów.

Ich nowoczesne kształty i wzornictwo, futurystyczny design oraz odpowiednio dobrana kolorystyka sprawiają, że nawet pozostawione na wierzchu niezwykle łatwo wkomponowują się w wystrój każdej kuchni.

Prawidłowe przechowywanie żywności


Warunki przechowywania żywności zależą od jej rodzaju. Warto zatem pamiętać, że niektóre produkty zawierają składniki, które w wyższej temperaturze powodują psucie jedzenia. Nie oznacza to wcale, że należy trzymać w lodówce próżniowo zapakowany cukier czy płatki śniadaniowe, jednak w przypadku mięsa albo nabiału niska temperatura jest niezbędna.

Próżniowe pakowanie i przechowywanie żywności pozwala w znacznym stopniu przedłużyć termin przydatności do spożycia bardzo wielu produktów poprzez zminimalizowanie ich styczności z powietrzem. Jest to bez wątpienia jedno z najbardziej funkcjonalnych i modernistycznych rozwiązań, które sprawdzi się w każdej kuchni.

Komentarze

  1. Są to bardzo ważne informacje i o nich wszyscy powinniśmy wiedzieć :-) Ciekawy wpis i bardzo pożyteczny, oczywiście jak wszystkie inne :-) Dobra robota :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za bardzo przydatne informacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przedłużenie trwałości pożywienia jest ważne przy walce z marnowaniem i wyrzucaniem jedzenia. Jest to duży problem na całym świecie, a ponadto nie zdajemy sobie sprawy, jak ekonomicznym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Warto w nie zainwestować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady