Muffiny z daktylami

Aromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania. Smaczny deser do kawy.

Daktylowe babeczki
Dodane daktyle sprawiły, że przygotowałam muffiny ze zmniejszoną ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość.

Moje muffiny z wierzchu są polane czekoladą, ale w zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom jako forma nieco zdrowszego deseru.
Babeczki z suszonymi daktylami

Składniki:

(na około 24 muffiny)

Suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Mokre:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Daktyle moczyć w ciepłym mleku przez około 20 - 30 minut, następnie pokroić je na mniejsze kawałeczki.
  2. W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne.
  3. Następnie wsypać suche do mokrych i połączyć je ze sobą, dodać pokrojone daktyle wraz z mlekiem po ich moczeniu i wszystko wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste, lecz swobodnie spływać z łyżki przy nakładaniu).
  4. Ciasto nakładać łyżką do 2/3 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm).
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 - 18 minut (do suchego patyczka).
  6. Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem masła i odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy). Zamiast czekolady można posypać muffiny tylko przesianym przez sitko cukrem pudrem.

    Zobacz również:
    Ciasto z wiórkami i daktylami
    Ciasto kokosowe z daktylami

Komentarze

  1. jakie fantastyczne składniki w tych muffinkach! porywam jedną do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne :) uwielbiam muffinki i często robię na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mufinki mogę jeść zawsze :)piękne upieklas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mufinki to nie tylko dodatek do popołudniowej kawy, ale dla mnie i męża to doskonale śniadanie. Twoje babeczki są dla nas idealnym pomysłem także na przysłowiowy brunch :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady