Sezamki

Sezamki to bardzo prosty do wykonania słodki smakołyk. Taki deser jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych, nie znam osoby, która odmówiłaby schrupania choć jednego kawałeczka.

Ciasteczka z sezamu

Zawsze myślałam, że samodzielne wykonanie sezamków jest bardzo trudne i rezygnowałam.  W końcu górę wzięła moja ciekawość i upór, że co ja nie zrobię takiego prostego przepisu. Powiem, że się opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu.

Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze gorącą masę sezamową. Tak naprawdę, to samo przygotowanie wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu i efekt jest prawie natychmiastowy, można je jeść od razu po wystudzeniu.
Domowe sezamki

Składniki:

(na około 20 sztuk o wielkości 3 cm x 7 cm x 0,5 cm)
  • 210 g ziaren sezamu
  • 210 g cukru
  • 1 1/2 łyżki naturalnego miodu
  • 2 łyżki wody
    dodatkowo:
  • 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier
  • wałek do ciasta
  • ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy)

Jak przygotować domowe sezamki?

  1. Sezam uprażyć na gorącej suchej patelni bez dodatków, uważać, aby nie przypalić, bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż jest rozgrzana i proces prażenia trwa nadal.
  2. Do garnka najlepiej o grubym dnie wsypać cukier, dodać wodę i podgrzewać na wolnym ogniu (nie mieszać) do czasu, aż cukier się roztopi i zmieni kolor na jasnobrązowy.
  3. Dodać miód, wymieszać i po chwili zdjąć z palnika.
  4. Następnie wsypać sezam, szybko wymieszać, aby masa była jednolita.
  5. Gorącą masę szybko wyłożyć na papier, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
  6. Od jeszcze ciepłego placka odkleić koniecznie papiery (gdy wystygnie, będzie to bardzo trudne) i ostrym nożem pokroić go na małe prostokąty.

    Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.

Komentarze

  1. Co za wspaniały pomysł na wykorzystanie sezamu:-) Muszę spróbować Twojego przepisu bo bardzo kusi:-):-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady