Ciasteczka maślane z dodatkami

/ 4
Ciastka z kokosem, sezamem i słonecznikiem

Chrupiące, lekkie i z mega zdrowymi dodatkami ciasteczka maślane o niskiej zawartości cukru. Takie ciasteczka mogę polecić nawet dzieciom, w porównaniu z tymi ze sklepu to te są w pełni naturalne. Idealna słodka przekąska do kawy lub herbaty.

Ciasteczka ze słonecznikiem

Składniki na ciasteczka:

  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka może być krupczatki)
  • 200 g masła (schłodzonego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
    dodatkowo:
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki cukru
  • ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe
    Ciastka domowe z sezamem

Jak przygotować ciasteczka z sezamem, kokosem lub słonecznikiem?

  1. Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki
  2. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite, gładkie ciasto.
  3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
  4. Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm.
  5. Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka.
  6. Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając.
  7. Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 12 - 15 minut.
  9. Po upieczeniu wystudzić na kratce, nie zostawiać na blaszce.
  10. Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk małych ciasteczek.
    Ciasteczka najlepsze są po dokładnym wystudzeniu, gdyż nabierają chrupkości, ciepłe mogą być miękkie.
    Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.

    Ciastka z kokosem

Komentarze

  1. Pyszne! Takich domowych ciasteczek tak w smaku jak i w składzie nawet nie ma co porównywać do tego co proponują nam w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Dokładnie tak, domowe i wiesz co jesz.

    OdpowiedzUsuń
  3. o jakie piękniutkie, musiały być pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *