Sałatka z cieciorki i selera naciowego
Pyszna, zdrowa i niezwykle sycąca sałatka, nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu. Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny mieć sałatkę z cieciorki i selera naciowego w swoim jadłospisie.
- 1 szklanka nasion cieciorki (ciecierzycy)
- 3 łodygi selera naciowego
- 5 - 6 suszonych pomidorków
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Wieczorem namoczyć w zimnej wodzie cieciorkę. Wody ma być tak na 2 cm ponad ziarno. Moczyć około 12 godzin.
- Następnie zagotować wodę i przełożyć do niej cieciorkę. Gotować do miękkości około 50 minut, pod koniec gotowania lekko posolić. Ugotowaną wystudzić.
- Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być w niej zanurzone). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić.
- Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na 10 minut.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę, w której leżały pomidorki i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Zobacz również: sałatka z ciecierzycy i tuńczyka.
Nigdy nie jadłam takiej sałatki z cieciorki.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, polecam :)
Usuń