16.04.2015

Pomidory z bazylią

Bardzo smaczny i szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Często zapominamy o najprostszych połączeniach. Pomidor, oliwa z oliwek i bazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach.

Dodatek z pomidorów do obiadu
Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać, aby dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie traci smak i aromat. Dodam jeszcze, że bazylia ułatwia trawienie, pozytywnie wpływa na nasz nastrój i poprawia nasze samopoczucie.

Składniki:

  • 2 -3 dojrzałe pomidory
  • garść listków ze świeżej bazylii
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • opcjonalnie odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w ósemki, wycinając twarde części ogonka łodygi.
  2. Na 10 minut przed podaniem każdy kawałek skropić oliwą, przyprawić odrobiną soli i posypać listkami świeżej bazylii (listki rozrywać na mniejsze palcami, nie kroić nożem).

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj