Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

/ 11

Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika.

Ciasto z kremem i musem brzoskwiniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 250 g masła lub margaryny

Mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie ciasta z musem z brzoskwiń:

Ciasto:

  1. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
  2. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
  4. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.
  5. Formę 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
  6. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
  8. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. 
  9. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta, gdy spód włoży się do formy, w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak, aby dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze niezastygniętej masy z musu.
  10. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
  11. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.

        Masa budyniowa:

  1. W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek).
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki.
  3. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
  4. Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
  5. Masło lub margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.

        Mus brzoskwiniowy:

  1. Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie cukru, można nie dodawać).
  2. Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą.
  3. Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
  4. Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć, można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.

    Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń.

Komentarze

  1. Dziękuję :) Smakuje również dobrze, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciacho, muszę kiedyś wykorzystać Twoj patent na masę brzoskwiniową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Masa szybka do zrobienia, jeśli lubisz brzoskwinie będzie Ci też smakować.

      Usuń
  3. Jak długo można ciasto przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z kremem przechowuję w lodówce około 4 dni. Najlepiej smakuje i wygląda na dzień następny po zrobieniu.

      Usuń
  4. Jak duza puszka brzoskwin?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, Czy moge zrobic w foemiw okraglej o Sr 28 cm? Czy moze mniejszej 24cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej w 28 cm, w mniejszej się nie zmieści.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady