Stek wołowy

/ 1

Dla mięsożerców kulinarna ekstaza przy minimalnym wkładzie czasowym osoby przygotowującej. Przygotowałam Rib-eye stek, czyli stek z antrykotu z glazurą. Tego typu stek wołowy jest lekko przerośnięty tłuszczykiem, co po usmażeniu wpływa na delikatność jego wnętrza. Przygotowanie jest proste, należy pamiętać tylko o tym, że mięso nie może być zimne prosto z lodówki, nie solimy przed smażeniem i dajemy mu odpocząć po usmażeniu.

Smażony stek wołowy

Składniki:

  • stek wołowy z antrykotu o wadze około 250 g i grubości 2,5 - 3 cm
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy

Glazura do steków:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól
  • 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 2 ząbki czosnku

Stopień wysmażenia steku

Jak smażyć stek wołowy?

  1. Stek wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem, inaczej mięso podczas smażenia dozna szoku termicznego i będzie twarde. Umyć, osuszyć i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Żeliwną lub dowolną o grubym dnie patelnię bardzo mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Oliwy dużo nie dawać, gdyż ze steku będzie wytapiać się tłuszczyk. Położyć na rozgrzaną patelnię stek i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. 
  3. Zdjąć stek najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą i dać mu odpocząć tyle samo czasu ile się smażył.
  4. W międzyczasie przygotować glazurę. Na patelnię po smażonym steku położyć obrane i pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać masło, smażyć do czasu zrumienienia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni i dodać ocet balsamiczny, rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu. Na wolnym ogniu redukować płyn, aż sos będzie miał lekko lepką konsystencję (około 2 minuty).
  5. Odpoczywający stek położyć na talerz i polać glazurą.
  6. Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, z zewnątrz jest przypieczony, w środku ma delikatną, różową i soczystą strukturę.
  7. Stopień wysmażenia można sprawdzić, naciskając go lekko palcem, im bardziej wysmażony, tym twardszy.
    Stek wołowy z antrykotu

Jak sprawdzić stopień wysmażenia steków?

Stopień wysmażenia najlepiej sprawdzić dotykając mięso i porównując jego sprężystość z poduszką kciuka naszej dłoni (informacja źródło):
  • dłoń luźna: poduszka bardzo miękka - stek surowy (raw)
  • kciuk z palcem wskazującym: poduszka miękka - stek mocno krwisty (rare)
  • kciuk z palcem środkowym: poduszka nieco twardsza - stek średnio-krwisty (medium rare)
  • kciuk z palcem serdecznym: poduszka twarda, ale można lekko ugiąć - stek średnio wysmażony (medium)
  • kciuk i mały palec: poduszka zupełnie twarda - stek mocno wysmażony (well done)
                                                                 
    Jak sprawdzić stopień wysmażenia steku
                                                         

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *