Ciasto słonecznik

/ 7
Ciasto ze słonecznikiem i kremem

Ciasto słonecznik jest z tych, co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy, to zadziwia nas równowaga i delikatny smak. W cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, ale w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak pysznego deseru. Najlepsze ciasto ze słonecznikiem na święta.

Ciasto kakaowe ze słonecznikiem i kremem

Przepis na ciasto słonecznik

Składniki na ciasto ze słonecznikiem:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Słonecznik do ciasta:

  • 300 g łuskanego słonecznika
  • 120 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Krem do ciasta:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 200 g masła

Poncz do nasączenia ciasta:

  • 250 ml wody
  • 3 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 - 3 łyżki alkoholu

Jak przygotować ciasto ze słonecznikiem?

Biszkopt:

  1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.
  2. Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej z jajek i delikatnie łyżką wymieszać.
  3. Wylać do foremki o wymiarach 33 cm x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
  4. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

Słonecznik:

  1. Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut).
  2. Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać, by nie przypalić. Po uprażeniu słonecznik zdjąć z patelni, gdyż rozgrzana patelnia będzie wciąż go prażyć. Wystudzić.

Krem:

  1. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodawać stopniowo masę krówkową.
  2. Do masy dodać 3/4 wystudzonego słonecznika i wymieszać.

Poncz:

  1. Kawę i cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić.
  2. Do kawy dodać alkohol.
  3. Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta.

Składanie ciasta:

  1. Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu. 
  2. Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować.
  3. Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem.
  4. Schłodzić w lodówce.

    Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.

Komentarze

  1. Bardzo lubię te ciacho, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjnie w smaku jest to ciasto robiłam je już kilka razy tak smakowało domownikom:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! :) ile czasu przed podaniem najlepiej je przygotować? czy jak się przegryzie jest smaczniejsze? a może masa nie jest wytrzymała i trzeba przygotować tego samego dnia kiedy będzie podawane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Masa kremowa jest trwała, po zrobieniu ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, krem zastygnie i będzie lepiej się kroiło. Ciasto nie wymaga przegryzania się, wystarczy czas chłodzenia w lodówce. Tak jak każde ciasto z kremem trzeba je przechowywać w lodówce.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *