Ciasto słonecznik
Ciasto z tych, co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy, to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak pysznego deseru.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słonecznik:
- 300 g łuskanego słonecznika
- 120 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru z wanilią
Krem:
- 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
- 200 g masła
Poncz do nasączenia ciasta:
- 250 ml wody
- 3 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 - 3 łyżki alkoholu
Jak przygotować ciasto ze słonecznikiem?
Biszkopt:
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.
- Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej z jajek i delikatnie łyżką wymieszać.
- Wylać do foremki o wymiarach 33 cm x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
Słonecznik:
- Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut).
- Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać, by nie przypalić. Po uprażeniu słonecznik zdjąć z patelni, gdyż rozgrzana patelnia będzie wciąż go prażyć. Wystudzić.
Krem:
- Masło utrzeć na puch, pod koniec dodawać stopniowo masę krówkową.
- Do masy dodać 3/4 wystudzonego słonecznika i wymieszać.
Poncz:
- Kawę i cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić.
- Do kawy dodać alkohol.
- Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta.
Składanie ciasta:
- Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.
- Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować.
- Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem.
- Schłodzić w lodówce.
Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.
Świetne ciasto !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam.
UsuńBardzo lubię te ciacho, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie w smaku jest to ciasto robiłam je już kilka razy tak smakowało domownikom:)
OdpowiedzUsuńładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :) ile czasu przed podaniem najlepiej je przygotować? czy jak się przegryzie jest smaczniejsze? a może masa nie jest wytrzymała i trzeba przygotować tego samego dnia kiedy będzie podawane?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Masa kremowa jest trwała, po zrobieniu ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, krem zastygnie i będzie lepiej się kroiło. Ciasto nie wymaga przegryzania się, wystarczy czas chłodzenia w lodówce. Tak jak każde ciasto z kremem trzeba je przechowywać w lodówce.
Usuń