Czekoladowe ciasto tortowe
Ciasto mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączania, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto tortowe nie wymaga od nas dużo czasu.
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki kakao
Krem:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny)
- 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)
Jak przygotować ciasto tortowe czekoladowe?
Ciasto:
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i pod koniec dodając po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
- Foremkę (33 cm x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, krótsze, to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone.
- Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.
Krem:
- Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
- Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
- Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).
- Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą.
- Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo, bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
- Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować przekrojony blat ciasta, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.
Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.
Świetne ciasto, pyszne i mało pracochłonne, dziś robiłam podobne :)
OdpowiedzUsuń