Czekoladowe ciasto tortowe

/ 1
Ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączania, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto tortowe nie wymaga od nas dużo czasu.

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao

Krem:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny)
  • 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)

Jak przygotować ciasto tortowe czekoladowe?

Ciasto:

  1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i pod koniec dodając po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
  2. Foremkę (33 cm x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
  3. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, krótsze, to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone.
  4. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.

Krem:

  1. Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić.
  3. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).
  4. Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą.
  5. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo, bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
  6. Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować przekrojony blat ciasta, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy.
  7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło.

    Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.

Komentarze

  1. Świetne ciasto, pyszne i mało pracochłonne, dziś robiłam podobne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady