Karkówka po cygańsku
Aromatyczna i mięciutka karkówka po cygańsku to idealne danie na pyszny obiad na co dzień i od święta. Przygotowanie karkówka nie wymaga dużo pracy, a po upieczeniu smakuje rewelacyjnie.
Karkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem, dlatego dość często gości na moim stole. Każde, nawet najsmaczniejsze mięso może się w końcu znudzić, aby jednak tak się nie stało, staram się karkówkę robić z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi w pysznym sosie z dodatkiem musztardy. Bardziej po cygańsku byłoby chyba z grzybami leśnymi, ale wersja z pieczarkami również jest bardzo smaczna.Przygotowując karkówkę po natarciu solą i przyprawami koniecznie odstawcie ją na 2 - 3 godziny, aby się zamarynowała. Nie zapomnijcie też obtoczyć w mące przed smażeniem, aby mięso po upieczeniu było mięciutkie i soczyste. W sklepie karkówkę wybierajcie niezbyt tłustą, a kawałki niezbyt grube, będziecie wtedy pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie smaczne.
Składniki na karkówkę po cygańsku:
- 1700 g karkówki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 300 g papryki czerwonej
- 3 cebule czerwone
- 300 g ogórków kiszonych
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 łyżeczki kolendry
- 5 łyżeczek kminku mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 łyżki soli
Dodatkowo:
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 80 ml wody
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Jak zrobić karkówkę po cygańsku?
- Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm, natrzeć solą i przyprawami. Przyprawione mięso odstawić na 2 - 3 godziny, aby się zamarynowało.
- Mięso po zamarynowaniu obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Paprykę po oczyszczeniu z gniazda nasiennego i ogórki pokroić w kostkę.
- Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę po obraniu w pióra.
- Na spód dużego żaroodpornego naczynia lub brytfanki wyłożyć 1/2 część pokrojonej cebuli i pieczarek. Rozłożyć plastry karkówki, które posmarować dobrze rozmieszanym sosem i posypać 1/2 papryki i ogórków.
- Następnie znów rozłożyć pozostałą cebulę i pieczarki, plastry karkówki, posmarować sosem i posypać ogórkami i papryką.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 70 - 75 minut.
Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.
z pewnością by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta, mniam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna moja mama ją ostatnio robiła
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńIdealne na wystawny obiad
OdpowiedzUsuńPyszna karkóweczka :)
OdpowiedzUsuń