Karkówka po cygańsku

Aromatyczna i mięciutka karkówka po cygańsku to idealne danie na pyszny obiad na co dzień i od święta. Przygotowanie karkówka nie wymaga dużo pracy, a po upieczeniu smakuje rewelacyjnie.

Karkówka pieczona z pieczarkami, papryką i kiszonym ogórkiem
Karkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem, dlatego dość często gości na moim stole. Każde, nawet najsmaczniejsze mięso może się w końcu znudzić, aby jednak tak się nie stało, staram się karkówkę robić z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi w pysznym sosie z dodatkiem musztardy. Bardziej po cygańsku byłoby chyba z grzybami leśnymi, ale wersja z pieczarkami również jest bardzo smaczna.

Przygotowując karkówkę po natarciu solą i przyprawami koniecznie odstawcie ją na 2 - 3 godziny, aby się zamarynowała. Nie zapomnijcie też obtoczyć w mące przed smażeniem, aby mięso po upieczeniu było mięciutkie i soczyste. W sklepie karkówkę wybierajcie niezbyt tłustą, a kawałki niezbyt grube, będziecie wtedy pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie smaczne.
Pieczona karkówka z pieczarkami i papryką
Ilość porcji: 14 - 16
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia i marynowania

Składniki na karkówkę po cygańsku:

  • 1700 g karkówki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 300 g papryki czerwonej
  • 3 cebule czerwone
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 łyżeczki kolendry
  • 5 łyżeczek kminku mielonego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki soli 
Zamiast wymienionych przypraw może być dobra przyprawa do karkówki.

Dodatkowo:

  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 80 ml wody
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Jak zrobić karkówkę po cygańsku?

  1. Mięso umyć i pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm, natrzeć solą i przyprawami. Przyprawione mięso odstawić na 2 - 3 godziny, aby się zamarynowało.
  2. Mięso po zamarynowaniu obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  3. Paprykę po oczyszczeniu z gniazda nasiennego i ogórki pokroić w kostkę.
  4. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę po obraniu w pióra.
  5. Na spód dużego żaroodpornego naczynia lub brytfanki wyłożyć 1/2 część pokrojonej cebuli i pieczarek. Rozłożyć plastry karkówki, które posmarować dobrze rozmieszanym sosem i posypać 1/2 papryki i ogórków.
  6. Następnie znów rozłożyć pozostałą cebulę i pieczarki, plastry karkówki, posmarować sosem i posypać ogórkami i papryką.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 70 - 75 minut.

    Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *