Karkówka z porem i pieczarkami

Karkówka pieczona z porem i pieczarkami to uczta dla osób lubiących mięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole.

Pieczona karkówka z porem

Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli wybierzemy bardzo duży kawałek i tłuszcz będzie miał kolor żółty, to prawdopodobnie mięso będzie pochodziło ze starszego osobnika i po upieczeniu może być niesmaczne. Nie bójmy się odrobiny tłuszczyku, gdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu i nadaje delikatności upieczonemu mięsu.
Karkówka wieprzowa pieczona z porem

 Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duży por
  • 1 kg małych pieczarek
  • 2 - 3 łyżki mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki pieprzu naturalny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 50 g masła
  • sól (u mnie 4 łyżeczki)

Jak przygotować pieczoną karkówkę?

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 - 1,5 cm. Każdy kawałek natrzeć solą, kminkiem i majerankiem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 - 4 godziny.
  2. Pora umyć, białą część pokroić w 0,5 cm plasterki i delikatnie podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni.
  3. Pieczarki umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła po smażeniu pora. Przyprawić tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli, gdy będą delikatnie przyrumienione, zdjąć z patelni.
  4. Na tej samej patelni praktycznie bez tłuszczu, obsmażyć z obu stron karkówkę, patelnia powinna być dobrze rozgrzana.
  5. Na dno formy do pieczenia wyłożyć plastry karkówki, na każdym położyć nieco podsmażonego pora i wierzch przykryć plasterkami pieczarek.
  6. Formę przykryć folią do pieczenia i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać przez około 10 minut. Po upieczeniu przykryć mięso i pozostawić je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.
  7. Część wytopionego płynu możemy wykorzystać do zrobienia smacznego sosu. Do rondelka wlać 0,5 litra płynu, nieco zredukować go i pod koniec dodać 5 łyżek śmietany 30%. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować ze śmietaną na małej mocy palnika, aż zacznie delikatnie gęstnieć. 
  8. Jeśli nie lubimy pieczonego mięsa, to możemy je śmiało przygotować w szybkowarze.

    Zobacz również: karkówka z pieczarkami i cebulą.

16 komentarzy:

  1. Pyszna karkóweczka :-) Bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością zjadła bym taki podane mięsko ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz karkówkę, to na pewno smakowałoby :)

      Usuń
  3. Danie w sam raz dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Bardzo lubię karkówkę, a z pieczarkami musi smakować wyśmienicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie zaprzeczę, jest bardzo smaczna.

      Usuń
  5. Zrobiłam to pyszniutkie mięsko na obiad. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby moje głodomory wymiotły wszystko do ostatniego okruszka.
    Teraz zrobię na rodzinne spotkanie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: