Batoniki z żurawiny i kokosa

/ 8

Fit słodycze to ostatnio bardzo popularny temat wśród osób aktywnych i dbających o zdrowe odżywianie. Batoniki z żurawiny i kokosa doskonale wpasują się w ten trend. Prostota i łatwy sposób przygotowania batoników z żurawiny i kokosa, poza walorami smakowymi i wizualnymi jest niewątpliwie dodatkowym ich atutem. 

Ciasteczka z żurawiny i wiórków kokosowych
Tym razem przepis na batoniki z żurawiny i kokosa, gdyż uwielbiam zdrowe i szybkie do przygotowania smakołyki z bakalii. W moich batonikach użyłam tylko 3 składników: suszonej żurawiny, nierafinowanego oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Według mnie połączenie idealne i nie wymaga dodatkowego dosładzania. Przyjemny, tylko delikatnie wyczuwalny kwaskowy, a zarazem lekko słodkawy smak żurawiny, powinien przypaść do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Żurawina zawiera w sobie bardzo dużo witaminy C, błonnika i substancji antybakteryjnych, które dobroczynnie wpływają na nasze drogi moczowe, z czego szczególnie powinny korzystać kobiety. Połączenie jej z bardzo zdrowym i korzystnym dla naszego zdrowia olejem kokosowym sprawia, że możemy takie zdrowe batoniki zjadać bez wyrzutów sumienia i dawać je naszym dzieciom. Do wykonania tego smakołyku, najlepiej wykorzystać dobrej jakości suszoną żurawinę, która nie była konserwowana siarką.
Deser z suszonej żurawiny i wiórków kokosowych

Przepis na batoniki z żurawiny i kokosa

Składniki na batoniki z żurawiny i kokosa:

(na 6 sztuk o wymiarach 10 cm x 2 cm x 1 cm)
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki nieafinowanego oleju kokosowego
  • 8 łyżek wiórków kokosowych

Jak przygotować fit batoniki z żurawiny?

  1. Olej włożyć do kubeczka i wstawić do miski z gorącą wodą, aby się delikatnie zluzował. Oleju nie traktować zbyt wysoką temperaturą, gdyż utraci swoje zdrowotne właściwości.
  2. Połączyć żurawinę z olejem i rozdrobnić ją blenderem do postaci średniej grubości mokrego piasku. Pod koniec dodać 6 łyżek wiórków kokosowych i dokładnie blenderem wszystko wymieszać.
  3. Powstałą masę przełożyć do silikonowej foremki lub metalowej wyłożonej folią i łyżką dociskając starannie wygładzić powierzchnię, aby powstał równy prostokąt.
  4. Pozostałymi 2 łyżkami wiórków obsypać wierzch i docisnąć je łyżką, wtedy przy krojeniu nie będą zbyt mocno się obsypywać.
  5. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny, aby masa zastygła.
  6. Batoniki pokroić ostrym nożem (dobrze kroi nożyk do pizzy) na niezbyt duże kawałki. U mnie batoniki miały 10 cm x 2 cm x 1 cm, ale polecam kroić mniejsze 5 cm x 2 cm x 1 cm, wtedy są wygodniejsze do jedzenia.
Zobacz również: czekoladki kokosowe Bounty.

Komentarze

  1. Jakie świetne batoniki! Kiedyś kupowałam podobne owocowe, ale domowe dużo lepsze i bez konserwantów. Super! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Batoniki mają bardzo przyjemny kwaskowy, a zarazem delikatnie słodki smak i wiadomo z czego są wykonane.

      Usuń
  2. Bardzo lubię żurawinę samą i pod każdą inną postacią. Te batoniki bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie batony mogę jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wspaniałe batony, poproszę jednego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę śmiało się częstować :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady