Pieczone kalerosse (chipsy)

/ 14

Zdrowe chipsy z mało znanego w Polsce warzywa o nazwie kalerosseTM. Jest to naturalna krzyżówka brukselki i jarmużu, która zawiera duże ilości witaminy B6, C i E oraz błonnika. Wspaniale smakuje podane na surowo, gotowane lub pieczone.

Chipsy z kalerosse
Pieczone kalerosseTM  do postaci chipsów, jest bardzo smaczne, gdyż wyparowuje z niego woda, a pozostaje cudowny smak. Warzywo lekko podpieczone, można podawać do mięsa, ryb lub jako samodzielna przekąska, dłużej zaś trzymane w piekarniku jest idealne dla dzieci i dorosłych zamiast tradycyjnych chipsów.

Warzywo będzie w formie chrupiących chipsów, jeśli przed pieczeniem obetniemy twarde końce z listków, inaczej po upieczeniu łodyżki nie będą chrupiące. U mnie były z łodyżkami, więc chrupały tylko listki, ale i tak bardzo smakowały i natychmiast znikły.
Bliżej o kalerosseTM przeczytacie w artykule: Nowe warzywo na polskim rynku - KalerosseTM.
Jeśli w Waszym sklepie nie ma jeszcze tego warzywa, śmiało możecie zastąpić je jarmużem, chociaż smak będzie już nieco inny.
Zdrowe chipsy z warzyw

Składniki:

  • 150 g kalerosse Fit&Easy
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. KalerosseTM umyć, różyczki podzielić na listki i dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Jeśli chcemy otrzymać chrupiące chipsy, to podcinać od listków zgrubiałe ogonki, w innym przypadku zostawić, bo są bardzo smaczne.
  2. Oliwę wymieszać z papryką i solą, polać nią podzielone warzywo i dokładnie wymieszać, aby pokryło je równomiernie.
  3. Listki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika tak, aby się ze sobą nie stykały.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 100 - 120 stopni C około 7 - 12 minut, pilnować by się nie przypaliło.
  5. Po upieczeniu wystudzić i dopiero wtedy nabiorą chrupkości.

Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam w takiej formie, ale warto spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ho, ho, ho, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze, nawet nie słyszałam o tym warzywie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia i również serdecznie pozdrawiam :) Uprawę kalerosse w Polsce rozpoczęto w ubiegłym roku i Marka Fit&Easy wprowadziła je do sklepów dopiero w grudniu.

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis.:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie warzywne chipsy! jeszcze nie jadłam kalerosse:(

    OdpowiedzUsuń
  6. z jarmużem mi się skojarzyło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalerosse jest naturalną krzyżówką jarmużu z brukselką, więc skojarzenie jest właściwe :) Chipsy z jarmużu podobnie się przygotowuje.

      Usuń
  7. Trafiłam ostatnio na Kalerosse w zaprzyjaźnionym sklepie. Póki co jeszcze nie kupiłam, tylko zapisałam sobie nazwę z myślą, żeby go poszukać w sieci. Twój przepis wygląda bardzo zachęcająco - będę musiała się na nie skusić, bo to zdecydowanie moje smaki. Jedyne co warto by zmienić to podanie - bez wątpienia kolorowy talerz czy ozdobna miska dodały by całemu daniu więcej uroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, kalerosse jest bardzo smaczne na surowo w surówkach, blanszowane i pieczone. Jeśli chodzi o prezentację, to staram się przedstawiać bardziej samo jedzenie, a ono według mnie dobrze wygląda na zdjęciu na białym tle.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady