Nowe warzywo na polskim rynku – Kalerosse

/ 10

Dziś chcę Wam zaprezentować hit tego roku - bardzo zdrowe warzywo kalerosseTM, które jest już dostępne w sklepach. Marka Fit&Easy wprowadziła na polski rynek zupełnie nowe warzywo o nazwie kalerosseTM, które ma szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

Kalerosse - krzyżówka brukselki z jarmużem

Co to jest kalerosse?

Myślałam, że nic mnie już nie zadziwi, a tu proszę, otrzymałam do wypróbowania prawie nieznane w Polsce warzywo. To warzywo jest naturalną krzyżówkę nasion brukselki z jarmużem, wyhodowane bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Postaram się nieco bliżej zaprezentować jego właściwości i sposób przygotowania.
Kalerosse - krzyżówka brukselki z jarmużem Fit&Easy
Połączenie brukselki i jarmużu nadało kalerosseTM niepowtarzalnego lekko orzechowego smaku, a dodatkowo jest w nim dwa razy więcej witaminy B6 oraz witaminy C, jak również witaminy E. Jest ono wspaniałym warzywem sezonowym, które nie jest uprawiane latem, dostępnym wyłącznie od listopada do marca, czyli w okresie największego zapotrzebowania naszego organizmu na te składniki.
Kalerosse w uprawie na polu
Doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Warzywo jest pyszne i zdrowe, polecam je szczególnie dzieciom, osobom dbającym o swój organizm i lubiącym zdrowe odżywianie.
Zapraszam wkrótce do mnie, po przepisy i inspiracje na dania z wykorzystaniem kalerosseTM.

Komentarze

  1. Takie rzeczy to ja lubię :) im więcej nowych smaków do próbowania tym lepiej. Czasami zastanawiam się dlaczego tak ciężko kupić niektóre warzywa i owoce, które w innych krajach Europy są ogólnie dostępne. W końcu mamy XXI wiek, odległość już nie stanowi takiego problemu, a myślę, że ludzie są ciekawi smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne chętnie wypróbuję≤ jak tylko gdzieś ujrzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warzywko na pewno warte wypróbowania! Ciekawe czy udałyby się z niego chipsy pieczone w piekarniku, tak jak robi się np. z jarmużu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest bardzo smaczne nawet na surowo. Poddane blanszowaniu, nabiera intensywnie zielonego koloru. Serdecznie polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to warzywo może być uprawiane w naszym kraju ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywo jest uprawiane w Polsce, marka Fit&Easy je rozprowadza, a uprawia firma Green Factory. Ponoć to warzywo wytrzymuje na polu nawet wysokie temperatury.

      Usuń
  6. Poza walorami smakowymi warzywko jest bardzo dekoracyjne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady