Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie

/ 15

Soczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie.

Kurczak w majonezie i ketchupie

Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw i jest chętnie przez wszystkich jedzony. Zawsze się staram, aby zadowolić moich bliskich i serwuję go nieco inaczej. Tym razem bardzo prosto, udka kurczaka zamarynowane w majonezie z dodatkiem ketchupu, a następnie upieczone.

Do marynaty najlepiej użyć majonezu i ketchupu jak najlepszej jakości, czyli z jak najkrótszym spisem składników na opakowaniu.
Kurczak pieczony w ketchupie

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą.
  2. Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
  3. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  4. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca.

    Zobacz również: kurczak imbirowy z miodem.

Komentarze

  1. Świetny przepis. Takie obiadki to ja bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie upieczony kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tak upieczone mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w pracy robią takie udka, ale przed pieczeniem posypują bułką tartą :) przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne danie,a zwłaszcza sosik:)

    Jola59

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis idzie do ulubionych,szybki,smaczny i nie pracochłonny,a o to czasami chodzi :)

    Jola59

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczę a ja robię takie udka, tylko że posolone i popieprzone udka wkładam do naczynia żaroodpornego i smaruję majonezem a na wierzch daję ketchup, piekę aż udka będą miękkie i o dziwo moja skórka na udkach jest lekko chrupiąca a w środku faktycznie są bardzo soczyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie udka po posmarowaniu, zazwyczaj przez parę godzin się marynują, piekę najczęściej przykryte folią aluminiową i zbyt długo bez przykrycia nie zapiekam. Być może, gdybym dłużej je zapiekała, to skórka byłaby bardziej chrupiąca, ale obawiam się, że i mięsko tuż pod nią również.

      Usuń
  8. Bardzo smaczne piekłam polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady