Kurczak imbirowy z miodem

/ 0

Kurczak imbirowy z miodem to proste i szybkie do przygotowania danie. Tak przygotowana pierś kurczaka, jest bardzo aromatyczna, soczysta, zdrowa i u mnie w domu wszystkim bardzo smakuje. 

Pierś kurczaka z imbirem
Świeży imbir w połączeniu z miodem nadaje piersi z kurczaka bardzo przyjemnego smaku. Na pewno po takim posiłku nikt nie będzie się czuł ociężały, gdyż imbir ułatwia trawienie. Danie jest do tego niezbyt drogie, a składniki w miarę ogólnie dostępne.
Imbir jest powszechnie wykorzystywany w Azji, zarówno w kuchni, jak i leczniczo. W mojej kuchni zawsze musi być imbir świeży lub mielony, gdyż bardzo lubimy dania z jego dodatkiem.
Danie z kurczaka z imbirem

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 10 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • około 3 łyżki oleju (do smażenia)
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 1 szklanka suchego ryżu (dla 3 osób)

Przygotowanie kurczaka z imbirem i miodem:

  1. Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki.
  2. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
  4. Kukurydzę odcedzić.
  5. Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę.
  6. Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut.
  7. Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi i dusić pod przykryciem około 8 minut.
  8. Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy.
  9. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati).
    Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać  go również zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się, gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić.
Zobacz również:
Kurczak z przyprawą gyros i warzywami
Warzywa z kurczakiem gyros


Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady