Kurczak imbirowy z miodem
Kurczak imbirowy z miodem to proste i szybkie do przygotowania danie. Tak przygotowana pierś kurczaka, jest bardzo aromatyczna, soczysta, zdrowa i u mnie w domu wszystkim bardzo smakuje.
Świeży imbir w połączeniu z miodem nadaje piersi z kurczaka bardzo przyjemnego smaku. Na pewno po takim posiłku nikt nie będzie się czuł ociężały, gdyż imbir ułatwia trawienie. Danie jest do tego niezbyt drogie, a składniki w miarę ogólnie dostępne.
Imbir jest powszechnie wykorzystywany w Azji, zarówno w kuchni, jak i leczniczo. W mojej kuchni zawsze musi być imbir świeży lub mielony, gdyż bardzo lubimy dania z jego dodatkiem.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 10 cm korzenia świeżego imbiru
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- około 3 łyżki oleju (do smażenia)
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 1 szklanka suchego ryżu (dla 3 osób)
Przygotowanie kurczaka z imbirem i miodem:
- Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki.
- Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
- Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
- Kukurydzę odcedzić.
- Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę.
- Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem około 8 minut.
- Po tym czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi i dusić pod przykryciem około 8 minut.
- Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy.
- Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati).
Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać go również zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 1,5 szklanki lekko osolonej wody (zasada gotowania ryżu basmati: na 1 porcję ryżu wlać 1,5 porcji wody). Od momentu zagotowania się, gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić.
Zobacz również:
![]() |
Warzywa z kurczakiem gyros |
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑