Płatki owsiane z żurawiną

/ 2

Płatki owsiane to super produkt, który powinien być jedzony jak najczęściej. Zjedzone na śniadanie, dzięki sporej zawartości błonnika, są wolno trawione i tym samym pomagają nam dotrwać bez wilczego głodu do następnego posiłku. Ważne to jest szczególnie dla osób chorych na cukrzycę i odchudzających się, nie występują skoki poziomu cukru, a co za tym idzie, dłużej jesteśmy syci.

Zdrowa owsianka na śniadanie
W moim domu lubimy taką na gęsto z żurawiną lub rodzynkami, ewentualnie w poszukiwaniu nowych smaków testujemy inne nowe połączenia. Tym razem do żurawiny w ramach testu dołączyły popularne obecnie owoce goji i nasiona chia. Jeśli chodzi o mój smak, to chia mi odpowiada, a do goji nie mogę się jakoś przekonać (chociaż wizualnie zachęca bardziej). Na co dzień pozostanę jednak przy płatkach owsianych z żurawiną, takie mi smakują najbardziej.  
Śniadanie z płatków owsianych

Składniki:

  • 1/2 szklanki zwykłych suchych płatków owsianych
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka owoców goji
  • 1 łyżeczka suszonych ziaren chia
  • 1 szklanka mleka lub 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Mleko lub mleko z wodą zagotować, dodać płatki owsiane (najlepiej takie zwykłe, gdyż górskie za bardzo się rozgotowują). Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, co pewien czas mieszając, gdy płatki zmiękną zdjąć je z palnika. Dodać żurawinę i nasiona chia, przykryć i odstawić na około 2 minuty, płatki i nasiona wchłoną cały płyn. W zależności od jakości płatków czasami jest konieczność dodania większej ilości gorącej wody. 
  2. Owoce goji namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody na 2 -3 minuty, odcedzić i dodać do ugotowanych płatków.
  3. Tak jak widać na zdjęciu, z przepisu wychodzi gęsta owsianka, więc osoby lubiące rzadszą powinny gotować na większej ilości płynu. Dodam jeszcze, że na samym mleku płatki szybciej się rozgotowują, dodanie wody pomaga płatkom zachować strukturę. Bywa, że mam ochotę na sam smak płatków, wtedy gotuję je na samej wodzie z odrobiną cukru trzcinowego.

    Zobacz również: owsianka na wodzie.

Komentarze

  1. Przyznam się szczerze, że takich płatków owsianych jeszcze nie próbowałem. Robiłem już płatki z różnymi owocami i ten przepis na pewno sprawdzę. Świetny blog, na którym można znaleźć bardzo wiele ciekawych propozycji na dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, płatki z żurawiną świetnie smakują.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady