Płatki owsiane to jeden z produktów, które powinny być w każdym domu. Owsianka jest idealnym śniadaniem dla osób na diecie i dbających o zdrowe odżywianie.
Płatki owsiane są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, bogate w błonnik, pomagają w prawidłowej pracy jelit, dbają o naszą odporność i urodę. Owsianka obowiązkowo powinna gościć na naszym stole w porze śniadania lub kolacji.
Bardzo mi odpowiada owsianka gotowana na wodzie z dodatkiem tylko odrobiny oleju kokosowego i oczywiście mojej ulubionej żurawiny. Tak przygotowane płatki są bardzo smaczne na ciepło, ale po wystudzeniu i schłodzeniu nie wiem, czy nie są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
(dla 2 osób ze średnim apetytem)
- 1/2 szklanki suchych zwykłych płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 banan (opcjonalnie)
- szczypta soli
Przygotowanie owsianki na wodzie:
- Wodę zagotować, posolić, dodać płatki i gotować 5 - 10 minut (nie więcej, bo będą zbyt miękkie).
- Zdjąć z ognia i po chwili dodać olej i żurawinę, wymieszać, odstawić na około 2 minuty, aby płatki i żurawina wchłonęły wodę.
- Dodatkowo, jeśli ktoś lubi, można dodać jeszcze pokrojone banany.
Zobacz również:Płatki owsiane z żurawiną
uwielbiam owsianki !
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię owsiankę, jem często :)
OdpowiedzUsuń