Torcik makowy

/ 7

Torcik makowy po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam.

Ciasto z makiem

Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze do niej nie zawitał. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy spośród innych ciast.
Ciasto makowiec

Składniki:

(forma o średnicy 26 cm)
  • 200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 (100 g) kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 (100 g) kostki masła

Przygotowanie:

  1. Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.
  2. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w międzyczasie dodając po jednym żółtku.
  3. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
  6. Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
  7. Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.
  8. Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.

    Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.

Komentarze

  1. No Kochana, taki torcik to ja przyjmę do popołudniowej herbatki z otwartymi rękami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, do herbatki torcik pasuje idealnie :)

      Usuń
  2. bardzo zaciekawił mnie ten przepis, coś "chodzi za mną" ciasto z makiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli "chodzi", to nie ma wyjścia i trzeba zrobić :)

      Usuń
  3. Uwielbiam mak pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mak, kakao, kokos to ja mogę zawsze i o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady