Klopsiki pikantne w kapuście

/ 3

Klopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Pulpeciki w kapuście

Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza i nie powodowała wzdęć, należy podczas jej przygotowania dodawać cząber i kminek.

Pulpety pikantne z kapustą

Składniki:

Kapusta:

  • 1/2 średniej główki świeżej białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 litra wody
  • 6 łyżek oleju

Klopsiki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki soli

Jak zrobić klopsiki w kapuście?

  1. Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
  2. Kapustę drobno poszatkować.
  3. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
  4. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.
  5. Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping-ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
  6. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę.
  7. Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  8. Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
  9. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.
  10. Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.
  11. Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.

    Zobacz również: klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *