Klopsiki pikantne w kapuście

/ 3

Klopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Pulpeciki w kapuście

Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza i nie powodowała wzdęć, należy podczas jej przygotowania dodawać cząber i kminek.

Pulpety pikantne z kapustą

Składniki:

Kapusta:

  • 1/2 średniej główki świeżej białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 litra wody
  • 6 łyżek oleju

Klopsiki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki soli

Jak zrobić klopsiki w kapuście?

  1. Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
  2. Kapustę drobno poszatkować.
  3. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
  4. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.
  5. Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping-ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
  6. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę.
  7. Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  8. Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
  9. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.
  10. Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.
  11. Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.

    Zobacz również: klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady