Proste, szybkie i smaczne danie na śniadanie lub kolację, to oczywiście jajecznica ze szpinakiem. Nawet osobom, które nie przepadają za szpinakiem, takie połączenie powinno się spodobać. Jajecznica ze szpinakiem doda nam energii, a soczysta zieleń ucieszy również nasze oczy.
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
- 6 jajek (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie jajecznicy z dodatkiem szpinaku:
- Czosnek, cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć.
- Następnie dodać szpinak i smażyć do czasu, aż szpinak się rozmrozi i woda nieco odparuje.
- Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wbić jajka bezpośrednio do szpinaku lub po wcześniejszym ich lekkim roztrzepaniu widelcem, wymieszać i smażyć je tak jak lubimy, na pewno białko musi być ścięte. Pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Taka jajecznica świetnie smakuje z razowym chlebem.
Zobacz również: omlet z serem.
Jajecznicy ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. A zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńAle mnie zaskoczyłaś tym przepisem! Jajecznicy ze szpinakiem nie próbowałam jak dotąd. Ale kusisz mnie i zrobię :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować :)
UsuńSzpinak bardzo lubię, ale jeszcze nigdy nie łączyłam go z jajecznicą ;)
OdpowiedzUsuń