Villeroy and Boch - historia marki

/ 0

Villeroy and Boch to dziś jeden z największych i najbardziej rozpoznawalnych producentów ceramiki użytkowej. Marka ta od wielu lat kojarzy się prawdziwym szykiem oraz elegancją. Czy wiesz, jak wyglądały początki kształtowania się ceramicznego giganta? Poznaj kulisy powstania firmy Villeroy and Boch, a także dowiedz się, jak stała się ona największym przedsiębiorstwem w swojej branży. Oto krótka historia Villeroy and Boch!



Nie ma ani grama przesady w stwierdzeniu, że Villeroy and Boch to jedno z największych (jeśli nie największe) przedsiębiorstw ceramicznych na świecie. Firma, której siedziba mieści się w niemieckim Mettlach, wyceniana jest nawet na kwotę ponad 740 milionów euro. Obecnie zatrudnia ona ponad 7000 osób, dzięki którym powstają wyjątkowe ceramiczne wyroby stołowe oraz łazienkowe. Jak powstawał gigant Villeroy and Boch? Poznaj historię marki i przekonaj się o jej wyjątkowości!


Wszystko rozpoczęło się w roku 1748
Początków marki Villeroy and Boch należy doszukiwać się w XVIII wieku. Dokładnie w roku 1748 roku przedsiębiorca Francois Boch wraz ze swoimi trzema synami rozpoczął produkcję ceramicznej zastawy stołowej i akcesoriów, które niemal natychmiast okazały się towarem najwyższej jakości. Początkowo przedsiębiorstwo działało we francuskim Lorraine. Z czasem jednak siła marki wzrastała i zaczęła interesować się nią konkurencja.

Przełomowy rok 1836
W roku 1809 firma Bocha rozwijała się niezwykle sprawnie. Przedsiębiorstwo zanotowało znaczący wzrost i industrializację. Nie umknęło to konkurencji, która chciała nawiązać współpracę z ceramicznym obiecującym producentem. W ten sposób, w roku 1836, Francois Boch postanowił stworzyć fuzję z niejakim Nicolasem Villeroyem. Od tego momentu firma zmienia swój szyld, który znany jest i używany po dziś dzień.

Szybki rozwój
Firma Villeroy and Boch zyskiwała na znaczeniu. Interesy przedsiębiorstwa zmierzały w dobrym kierunku i przynosiły ogromne zyski. Trzydzieści lat po dokonaniu fuzji, Francois Boch i Nicolas Villeroy postanawiają rozszerzyć swoją ofertę. Od tego momentu ich marka zaczyna produkować również akcesoria z branży budowlanej – m.in. glazurę. Ich wyroby cieszyły się taką sławą, że ozdobiono nimi między innymi katedrę w Kolonii, nowojorski Holland Tunnel oraz posadzki słynnego Titanica!
Ceramika sanitarna
Rozwój techniczny, a także zwrócenie uwagi na istotną kwestię przestrzegania codziennej higieny sprawiły, że wzrósł na przełomie XIX i XX wieku popyt na produkty ceramiki łazienkowej. Skrzętnie wykorzystała to oczywiście firma Villeroy and Boch, która oferowała piękne akcesoria, takie jak wanny czy umywalki.

Luigi Colani
Firma nadal produkowała różne produkty ceramiczne. Ogromny przełom nastąpił w latach 70. XX wieku, kiedy to projektant Lugi Colani zaprojektował wyjątkowe akcesoria łazienkowe. Odtąd nie służyły one tylko do dbania higieny, ale stanowiły istotny i niezwykle piękny element wystroju domu. Fantastyczny design tych produktów przyciągał uwagę klientów. Trend ten utrzymał się do dziś – Valleroy and Boch oferuje najatrakcyjniejsze i najlepsze jakościowo produkty ceramiczne. Przedsiębiorstwo nadal oferuje fantastycznie zdobione zastawy stołowe oraz modne i unikatowe przyrządy łazienkowe! Ponad dwustuletnia tradycja funkcjonuje nadal!

Martyna Walecka
Artykuł powstał dzięki konsultacji z NaMoimStole.pl, które proponuje zastawę stołową od Villeroy & Boch: namoimstole.pl/produkty/villeroyandboch.

Komentarze

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady