Sprawdzone połączenia mięsa i owoców to kulinarny
strzał w dziesiątkę. Można zaserwować gościom np. kolorowe szaszłyki. Mięso
powinno być soczyste w środku i kruche na zewnątrz.
Przygotowanie mięsa do grillowania
Dania na grilla zachwycą wszystkich gości i domowników, jeśli będziemy trzymać się kilku wskazówek. Do grillowania najlepiej nadaje się wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina. Po umyciu i obtłuczeniu mięsa, należy je marynować przez minimum 60 minut.
Soczyste mięso z grilla
Aby mięso było soczyste, trzeba trzymać się kilku zasad:
- Przygotuj marynatę – dzięki niej mięso będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche.
- Obsmaż wstępnie mięso – możesz je włożyć do piekarnika lub podsmażyć na oleju. Wstępna obróbka cieplna sprawi, że z mięsa nie będą wypływać soki.
- Przestrzegaj czasu grillowania – uważnie obserwuj mięso. Nie przesadź z czasem grillowania, ponieważ mięso może być za twarde lub spalone.
- Rozbij mięso przed położeniem na ruszt – poprzerywane włókna sprawią, że mięso będzie bardziej delikatne.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą.
Wołowina na słodko
Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków, cebuli, szałwii i rozmarynu. Smakuje doskonale. Inne dobre połączenie to wołowina i sok winogronowy. Mięso należy marynować w soku przez całą noc.
Jagnięcina z owocową nutą
Na grilla bardzo dobrze sprawdzi się mięso jagnięce z nogi. Można zrobić z niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić na noc w marynacie z pomarańczy, kolendry, tymianku, mięty i chili.
Szybkie szaszłyki z szynką dojrzewającą i melonem
Gdy nie mamy czasu na marynowanie mięsa, świetnie sprawdzi się szynka dojrzewająca. Połączenie jej z melonem i czerwoną cebulą to strzał w dziesiątkę – wykwintna i szybka przekąska z pewnością zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Mniam jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentują ta kolorowe szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny instruktaż grillowania w pigułce! I Fajne połączenie mięs z owocami, mniam :)
OdpowiedzUsuń