Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy jest dość często przygotowywany na obiad w moim domu. Przepis na gulasz sprawdza się jako szybki obiad, a do tego łatwy do zrobienia. Najlepszy gulasz z papryką rewelacyjnie smakuje i prosto się go robi. Gulasz z łopatki to danie jednogarnkowe, które dobrze smakuje również po podgrzaniu.

Gulasz z łopatki wieprzowej i papryki
Prosty przepis na gulasz wieprzowy z papryką zawsze wszystkim smakuje, a szczególnie jesienią i zimą. Najlepszy gulasz wieprzowy wychodzi z łopatki, gdyż łopatka świetnie nadaje się do duszenia. Gulasz z łopatki, aby dobrze smakował, musi być z dużą ilością warzyw, a szczególnie ważna jest papryka. Smaku nadaje zarówno papryka świeża, jak i ta mielona.

Gulasz najlepiej dusić na małej mocy palnika, wtedy mięso będzie miękkie, a warzywa zachowają swój kształt. Gulasz wieprzowy z tego przepisu jest raczej umiarkowanie pikantny. Osoby, które lubią bardziej ostre potrawy, powinny dodać nieco więcej pieprzu lub ostrej papryki.
Przepis na gulasz wieprzowy z papryką
Liczba porcji: 7
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 55 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 124 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na najlepszy gulasz wieprzowy

Składniki na gulasz wieprzowy:

  • 1500 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • mała wiązka koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • pieprz naturalny do smaku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Opis krok po kroku:
Jak zrobić gulasz wieprzowy?

  1. Mięso oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałeczki.
  2. Cebule, czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
  3. Do cebuli dodawać partiami pokrojone mięso i krótko podsmażać, aby pory mięsa nieco się zamknęły.
  4. Mięso zalać gorącą wodą tak, aby całe było pokryte wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  5. Marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się mięsa. Dodać kminek, kolendrę, majeranek i dusić pod przykryciem około 20 minut.
  6. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną paprykę, przyprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i solą. Dodać również rozmieszany z 4 łyżkami wody koncentrat pomidorowy. 
  7. Gulasz wieprzowy gotować na małej mocy palnika bez przykrycia, do czasu delikatnego zgęstnienia płynu i ugotowania papryki.
  8. Na koniec gulasz doprawić pieprzem naturalnym, według swoich upodobań.
  9. Gulasz można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem.

    Zobacz również: gulasz po meksykańsku.

Komentarze

  1. Fantastyczne danie na jesień, pożywne i energetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i pożywny 🧡 Idealne danie na ten chłodniejszy czas :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady