Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy jest dość często przygotowywany na obiad w moim domu. Przepis na gulasz sprawdza się jako szybki obiad, a do tego łatwy do zrobienia. Najlepszy gulasz z papryką rewelacyjnie smakuje i prosto się go robi. Gulasz z łopatki to danie jednogarnkowe, które dobrze smakuje również po podgrzaniu.
Prosty przepis na gulasz wieprzowy z papryką zawsze wszystkim smakuje, a szczególnie jesienią i zimą. Najlepszy gulasz wieprzowy wychodzi z łopatki, gdyż łopatka świetnie nadaje się do duszenia. Gulasz z łopatki, aby dobrze smakował, musi być z dużą ilością warzyw, a szczególnie ważna jest papryka. Smaku nadaje zarówno papryka świeża, jak i ta mielona.
Gulasz najlepiej dusić na małej mocy palnika, wtedy mięso będzie miękkie, a warzywa zachowają swój kształt. Gulasz wieprzowy z tego przepisu jest raczej umiarkowanie pikantny. Osoby, które lubią bardziej ostre potrawy, powinny dodać nieco więcej pieprzu lub ostrej papryki.
Przepis na najlepszy gulasz wieprzowy
Składniki na gulasz wieprzowy:
- 1500 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń selera
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- mała wiązka koperku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- pieprz naturalny do smaku
- 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Opis krok po kroku:Jak zrobić gulasz wieprzowy?
- Mięso oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałeczki.
- Cebule, czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
- Do cebuli dodawać partiami pokrojone mięso i krótko podsmażać, aby pory mięsa nieco się zamknęły.
- Mięso zalać gorącą wodą tak, aby całe było pokryte wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się mięsa. Dodać kminek, kolendrę, majeranek i dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną paprykę, przyprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i solą. Dodać również rozmieszany z 4 łyżkami wody koncentrat pomidorowy.
- Gulasz wieprzowy gotować na małej mocy palnika bez przykrycia, do czasu delikatnego zgęstnienia płynu i ugotowania papryki.
- Na koniec gulasz doprawić pieprzem naturalnym, według swoich upodobań.
- Gulasz można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem.
Zobacz również: gulasz po meksykańsku.
Fantastyczne danie na jesień, pożywne i energetyczne :)
OdpowiedzUsuńPyszny i pożywny 🧡 Idealne danie na ten chłodniejszy czas :)
OdpowiedzUsuń