Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy jest dość często przygotowywany na obiad w moim domu. Przepis na gulasz sprawdza się jako szybki obiad, a do tego łatwy do zrobienia. Najlepszy gulasz z papryką rewelacyjnie smakuje i prosto się go robi. Gulasz z łopatki to danie jednogarnkowe, które dobrze smakuje również po podgrzaniu.

Gulasz z łopatki wieprzowej i papryki
Prosty przepis na gulasz wieprzowy z papryką zawsze wszystkim smakuje, a szczególnie jesienią i zimą. Najlepszy gulasz wieprzowy wychodzi z łopatki, gdyż łopatka świetnie nadaje się do duszenia. Gulasz z łopatki, aby dobrze smakował, musi być z dużą ilością warzyw, a szczególnie ważna jest papryka. Smaku nadaje zarówno papryka świeża, jak i ta mielona.

Gulasz najlepiej dusić na małej mocy palnika, wtedy mięso będzie miękkie, a warzywa zachowają swój kształt. Gulasz wieprzowy z tego przepisu jest raczej umiarkowanie pikantny. Osoby, które lubią bardziej ostre potrawy, powinny dodać nieco więcej pieprzu lub ostrej papryki.
Przepis na gulasz wieprzowy z papryką
Liczba porcji: 7
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 55 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 124 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na najlepszy gulasz wieprzowy

Składniki na gulasz wieprzowy:

  • 1500 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • mała wiązka koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • pieprz naturalny do smaku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Opis krok po kroku:
Jak zrobić gulasz wieprzowy?

  1. Mięso oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałeczki.
  2. Cebule, czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
  3. Do cebuli dodawać partiami pokrojone mięso i krótko podsmażać, aby pory mięsa nieco się zamknęły.
  4. Mięso zalać gorącą wodą tak, aby całe było pokryte wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  5. Marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się mięsa. Dodać kminek, kolendrę, majeranek i dusić pod przykryciem około 20 minut.
  6. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną paprykę, przyprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem ziołowym i solą. Dodać również rozmieszany z 4 łyżkami wody koncentrat pomidorowy. 
  7. Gulasz wieprzowy gotować na małej mocy palnika bez przykrycia, do czasu delikatnego zgęstnienia płynu i ugotowania papryki.
  8. Na koniec gulasz doprawić pieprzem naturalnym, według swoich upodobań.
  9. Gulasz można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem.

    Zobacz również: gulasz po meksykańsku.

Komentarze

  1. Fantastyczne danie na jesień, pożywne i energetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i pożywny 🧡 Idealne danie na ten chłodniejszy czas :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *