Sos warzywny z mięsem do makaronu

Przepis na sos warzywny z mięsem do makaronu to bardzo łatwe do zrobienia danie na pożywny i szybki obiad. Sos do makaronu jest smaczny i prosty w przygotowaniu, chociaż wygląda średnio. Sos mięsny z makaronem pełnoziarnistym tworzy zdrowy i sycący posiłek. Sos mięsny jest zrobiony z mielonego indyka i dlatego jest niezbyt tłusty.

Makaron z sosem z mięsa
Sos warzywny z mięsem do makaronu szybko się przygotowuje i zazwyczaj wszystkim smakuje. Sos mięsny z makaronem w tym przypadku nie jest tłusty, gdyż zrobiony jest z indyka i sporej porcji warzyw. Sam sos do makaronu jest dość niskokaloryczny (100 g to 91 kcal). Sos mięsny jest ciężki i nie na każdym makaronie się trzyma, dlatego trzeba podawać go z makaronem, który ma rowki i zatrzymuje sos. U mnie sos mięsny jest podany z makaronem pełnoziarnistym w kształcie świderków. Ostrość sosu najlepiej dostosować do swoich upodobań, gdyż przepis na sos jest w wersji raczej łagodnej.
Sos do makaronu z mięsem
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 91 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na sos warzywny z mięsem do makaronu

Składniki na sos warzywny z mięsem do makaronu:

  • 1500 g mielonego indyka
  • 3 cebule (400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki (200 g)
  • 3 łodygi selera naciowego (220 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 200 g mleka 3,2%
  • 3 łyżki oliwy (50 g)
  • 100 ml wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz naturalny do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sos warzywny z mięsem do makaronu?

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Do cebuli dodać tartą na dużych oczkach marchew i drobno posiekane łodygi selera. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
  3. Do podsmażonych warzyw dodać mięso z indyka i ciągle mieszając, smażyć około 10 minut.
  4. Następnie dodać przyprawy, mleko i wino, dusić około 10 minut.
  5. Do mięsa dodać passatę pomidorową i pomidory, dusić na małej mocy palnika do czasu, aż składniki będą miękkie i płyn nieco odparuje.
  6. Na koniec sos z warzyw i mięsa doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Sos podawać z ugotowanym al'dente makaronem.

    Zobacz również: sos bolognese.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *