Karkówka z musztardą pieczona na soli

Karkówka z musztardą pieczona na soli idealnie sprawdzi się podana na obiad z ziemniakami i surówką. Pieczona karkówka na soli po schłodzeniu będzie również idealną wędliną na kanapki. Prosty przepis na soczyste pieczone mięso, a do tego bardzo szybki do przygotowania.

Karkówka pieczona na soli
Soczysta karkówka pieczona na soli jest bardzo łatwa do przygotowania. Do zrobienia karkówki z musztardą pieczonej na soli potrzebne są tylko 3 składniki. Podstawą jest oczywiście ładny kawałek karkówki, równomiernie poprzerastany tłuszczem i niezbyt gruby. Pieczone mięso będzie miało smak dzięki drugiemu składnikowi, czyli musztardzie francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Trzeci składnik jest raczej techniczny, czyli sól gruboziarnista potrzebna do pieczenia. Dzięki pieczeniu karkówki na soli, mamy soczyste mięso.

Pieczona karkówka jest umiarkowanie słona i nie trzeba obawiać się jej przesolenia. Piekłam na soli gruboziarnistej, nie wiem, jak będzie mięso wchłaniać sól drobną, która szybciej się rozpuszcza.
Karkówka wieprzowa pieczona na soli z musztardą francuską
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenie: 100 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 201 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na karkówkę z musztardą pieczoną na soli

Składniki na karkówkę pieczoną na soli:

  • 1800 g karkówki wieprzowej
  • 185 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1 kg soli (najlepiej gruboziarnistej)
Karkówka przed i po upieczeniu na soli
Przed i po upieczeniu
Opis krok po kroku:

Jak zrobić karkówkę z musztardą pieczoną na soli?

  1. Karkówkę umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Sól wysypać na blachę z piekarnika tak, aby było jej pod mięsem około 1,5 cm.
  3. Mięso położyć na soli i z wierzchu rozsmarować równomiernie musztardę.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 100 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości kawałka karkówki.
  5. Karkówka świetnie smakuje na ciepło z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
  6. Po wystudzeniu i schłodzeniu stanowi pyszną wędlinę na kanapki.

    Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady