Karkówka z musztardą pieczona na soli

Karkówka z musztardą pieczona na soli idealnie sprawdzi się podana na obiad z ziemniakami i surówką. Pieczona karkówka na soli po schłodzeniu będzie również idealną wędliną na kanapki. Prosty przepis na soczyste pieczone mięso, a do tego bardzo szybki do przygotowania.

Karkówka pieczona na soli
Soczysta karkówka pieczona na soli jest bardzo łatwa do przygotowania. Do zrobienia karkówki z musztardą pieczonej na soli potrzebne są tylko 3 składniki. Podstawą jest oczywiście ładny kawałek karkówki, równomiernie poprzerastany tłuszczem i niezbyt gruby. Pieczone mięso będzie miało smak dzięki drugiemu składnikowi, czyli musztardzie francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Trzeci składnik jest raczej techniczny, czyli sól gruboziarnista potrzebna do pieczenia. Dzięki pieczeniu karkówki na soli, mamy soczyste mięso.

Pieczona karkówka jest umiarkowanie słona i nie trzeba obawiać się jej przesolenia. Piekłam na soli gruboziarnistej, nie wiem, jak będzie mięso wchłaniać sól drobną, która szybciej się rozpuszcza.
Karkówka wieprzowa pieczona na soli z musztardą francuską
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenie: 100 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 201 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na karkówkę z musztardą pieczoną na soli

Składniki na karkówkę pieczoną na soli:

  • 1800 g karkówki wieprzowej
  • 185 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1 kg soli (najlepiej gruboziarnistej)
Karkówka przed i po upieczeniu na soli
Przed i po upieczeniu
Opis krok po kroku:

Jak zrobić karkówkę z musztardą pieczoną na soli?

  1. Karkówkę umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Sól wysypać na blachę z piekarnika tak, aby było jej pod mięsem około 1,5 cm.
  3. Mięso położyć na soli i z wierzchu rozsmarować równomiernie musztardę.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 100 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości kawałka karkówki.
  5. Karkówka świetnie smakuje na ciepło z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
  6. Po wystudzeniu i schłodzeniu stanowi pyszną wędlinę na kanapki.

    Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *