Zupa z kapusty z pomidorami - dieta bez mięsa

/ 3

Zupa z kapusty z pomidorami idealna jest dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Zdrowa dieta bez mięsa i niskokaloryczna, gdyż w 100 g jest tylko 45 kcal. Wegańska zupa z kapusty, która powinna wchodzić w skład diety kapuścianej. Szybki obiad jednogarnkowy na kilka dni. Prosty przepis na zupę z kapusty.

Dietetyczna zupa z kapusty i pomidorów
Gęsta zupa z kapusty z pomidorami jest niskokaloryczna i powinna wchodzić w skład diety bez mięsa. Ten prosty przepis na zupę z kapusty można modyfikować według swoich upodobań. Jest to pyszna zupa wegańska, ale wystarczy podać do niej np. grillowanego kurczaka lub podsmażony boczek, aby skorzystały z niej również osoby jedzące mięso. Znana wszystkim dieta kapuściana bazuje na białej kapuście i dlatego zupa z kapusty idealnie się w niej sprawdzi.

Dietetyczna zupa kapuściana z pomidorami jest bardzo pożywna, chociaż składa się z samych warzyw. Zupa zawiera minimalną ilość tłuszczu roślinnego, aby organizm mógł przyswoić witaminy zawarte w warzywach.
Dieta kapuściana - zupa z kapusty i pomidorów
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 45 kcal
Kategoria: zupa, obiad
Dieta: wegetariańska, wegańska

Przepis na zupę z kapusty z pomidorami

Składniki na zupę z kapusty z pomidorami:

  • 1/2 główki białej kapusty (900 g)
  • 5 ziemniaków (900 g)
  • 4 marchewki (450 g)
  • 4 łodygi selera naciowego (200 g)
  • 2 cebule (160 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 2 puszki krojonych pomidorów pelati (800 g)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz i sól do smaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1500 ml gorącej wody
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić zupę z kapusty z pomidorami?

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
  2. Ziemniaki i marchewki obrać, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Chwilę wszystko podsmażyć, po czym zalać gorącą wodą tak, aby była ona około 2 - 3 cm ponad warzywami.
  3. Do garnka wrzucić również pokrojone łodygi selera, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 20 minut.
  4. Następnie dodać przyprawy i drobno poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta będzie ugotowana.
  5. Do kapusty dodać pomidory i dusić jeszcze około 5 - 7 minut.
  6. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Zupa po ugotowaniu powinna być gęsta, dlatego wody dużo nie dodawać. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej kaloryczna, to wodę zastąpić wywarem warzywnym.

    Zobacz również: indyk w kapuście.

Komentarze

  1. Smaczna, aromatyczna i lekka zupa 🧡

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję, wygląda smacznie i jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto wypróbować 😀 Zupa jest pyszna i szybko się ją robi.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *