Młoda kapusta z mięsem

/ 1

Młoda kapusta z mięsem jest pożywnym i niezbyt kalorycznym daniem na obiad. Szybki obiad jednogarnkowy, który świetnie smakuje również po podgrzaniu. Kapusta z mięsem zawsze dobrze smakuje, a na jej kaloryczność wpływa tylko rodzaj dodanego mięsa. Taka zupa z kapusty i mięso na drugie danie, czyli dwa dania w jednym.

Kapusta z łopatą wieprzową
Młoda kapusta nie ma jeszcze w sobie tego specyficznego kapuścianego zapachu, a dodatkowo szybciej się gotuje niż ta, która dostępna jest późną jesienią i zimą. Młoda kapusta świetnie nadaje się na surówki, zupy i dania do szybkiego przygotowania, zarówno wegetariańskie, jak i mięsne.

Młoda kapusta z mięsem jest niezbyt kaloryczna, ale tylko wtedy, gdy jest w niej w miarę chude mięso. Do przygotowania zupy z kapusty, należy wybierać łopatkę wieprzową z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Kapusta z mięsem mocno przerośniętym tłuszczem będzie miała dużo kalorii i raczej osoby będące na diecie dużo jej nie zjedzą.

Przygotowują dania z kapusty, należy pamiętać o kminku, który pomaga trawić i redukuje efekt gazotwórczy kapusty. Zupa z kapusty z mięsem jest raczej umiarkowanie pikantna.
Łopatka wieprzowa duszona w kapuście
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 120 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: ogólna

Przepis na młodą kapustę z mięsem

Składniki na młodą kapustę z mięsem:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • wiązka koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
Opis krok po kroku:

Jak zrobić młodą kapustę z mięsem?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć na kilku łyżkach oleju. Mięso przełożyć do dużego garna, zalać wrzątkiem tak, aby powierzchnia mięsa była w wodzie. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  2. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, którą wcześniej zeszklić na oleju.
  3. Następnie dodać drobno pokrojone marchewki i pomidory oraz kminek, majeranek i paprykę słodką.
  4. Kapustę drobno poszatkować i dodawać partiami, gdy mięso będzie już prawie ugotowane.
  5. Pod koniec dodać drobno pokrojoną świeżą paprykę i posiekany koperek.
  6. Kapustę z mięsem doprawić do smaku pieprzem i solą oraz octem jabłkowym.

    Zobacz również: klopsiki duszne z młodą kapustą.

Komentarze

  1. Kapusty z mięsem nigdy nie odmówię, a tu wersja nietłusta :) Przepis do wypróbowania, po składnikach widzę, że to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady