20.07.2018

Klopsiki duszone z młodą kapustą

Klopsiki duszone z młodą kapustą to idealne danie jednogarnkowe na obiad. Miękkie klopsiki w połączeniu z delikatną młodą kapustą świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmuje, aż tak dużo czasu.

Kapusta z pulpetami
Latem młoda kapusta jest bardzo delikatna i smaczna, warto więc to wykorzystać. Jesienią już taka nie jest i potrzeba więcej czasu na jej przygotowanie. Młodej kapusty nie trzeba zbyt długo gotować, gdyż za bardzo się rozpadnie i powstanie jednolita masa.

Do panierowania klopsików tym razem użyłam mąki sojowej i jestem mile zaskoczona. Surowa mąka nie ma zbyt przyjemnego zapachu, ale po przetworzeniu znika i zupełnie nie jest wyczuwalny zapach i smak soi. Mąka sojowa w przeciwieństwie do pszennej dobrze trzyma się na klopsikach i nie przypala się w czasie smażenia.
Klopsy w młodej kapuście

Składniki:

(na około 20 sztuk)
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cebula (posiekać)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku)
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna lub sojowa do obtaczania
  • tłuszcz do obsmażenia

Kapusta:

  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pomidor
  • wiązka koperku i pietruszki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki kminku (może być w ziarenkach)
  • łyżka majeranku
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego

Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą?

  1. Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem. 
  2. Mięso wymieszać dokładnie dłonią ze wszystkimi podanymi składnikami. Powinna powstać zwarta jednolita masa, z której dają się formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Mleka po moczeniu bułeczki nie wylewać, jeśli mięso jest zbyt twarde to dodawać je stopniowo do wyrabianej masy.
  3. Klopsiki obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć. Klopsiki włożyć do głębokiego garnka z gotującą się wodą (około litr), dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  4. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  6. Na dużej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć cebulę, dodać marchew i delikatnie podsmażyć, po czym dodać do gotujących się klopsików. Tak samo przesmażyć partiami kapustę i połączyć z klopsikami. Dodać kminek, majeranek, pieprz ziołowy, wymieszać i dusić około 25 minut.
  7. Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, a następnie pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dusić około 5 minut. 
  8. Sprawdzić, jeśli kapusta i klopsiki są wystarczająco miękkie, przyprawić pieprzem i solą do smaku i zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, długo nie gotować, gdyż młoda kapusta zbyt mocno się rozpadnie, a zielenina straci kolor.
  9. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

    Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.

5 komentarzy:

  1. Na sam widok ślinka leci 💛

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na obiad :) Zapowiada się smakowite danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się zastanawiałam jaki dodatek do młodej kapusty na jutrzejszy obiad. Dziękuję za podpowiedź. Obiad wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj