Klopsiki duszone z młodą kapustą

/ 5

Klopsiki duszone z młodą kapustą to idealne danie jednogarnkowe na obiad. Miękkie klopsiki w połączeniu z delikatną młodą kapustą świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmuje, aż tak dużo czasu.

Kapusta z pulpetami
Latem młoda kapusta jest bardzo delikatna i smaczna, warto więc to wykorzystać. Jesienią już taka nie jest i potrzeba więcej czasu na jej przygotowanie. Młodej kapusty nie trzeba zbyt długo gotować, gdyż za bardzo się rozpadnie i powstanie jednolita masa.

Do panierowania klopsików tym razem użyłam mąki sojowej i jestem mile zaskoczona. Surowa mąka nie ma zbyt przyjemnego zapachu, ale po przetworzeniu znika i zupełnie nie jest wyczuwalny zapach i smak soi. Mąka sojowa w przeciwieństwie do pszennej dobrze trzyma się na klopsikach i nie przypala się w czasie smażenia.
Klopsy w młodej kapuście

Składniki:

(na około 20 sztuk)
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cebula (posiekać)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku)
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna lub sojowa do obtaczania
  • tłuszcz do obsmażenia

Kapusta:

  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pomidor
  • wiązka koperku i pietruszki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki kminku (może być w ziarenkach)
  • łyżka majeranku
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego

Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą?

  1. Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem. 
  2. Mięso wymieszać dokładnie dłonią ze wszystkimi podanymi składnikami. Powinna powstać zwarta jednolita masa, z której dają się formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Mleka po moczeniu bułeczki nie wylewać, jeśli mięso jest zbyt twarde to dodawać je stopniowo do wyrabianej masy.
  3. Klopsiki obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć. Klopsiki włożyć do głębokiego garnka z gotującą się wodą (około litr), dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  4. Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  6. Na dużej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć cebulę, dodać marchew i delikatnie podsmażyć, po czym dodać do gotujących się klopsików. Tak samo przesmażyć partiami kapustę i połączyć z klopsikami. Dodać kminek, majeranek, pieprz ziołowy, wymieszać i dusić około 25 minut.
  7. Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, a następnie pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dusić około 5 minut. 
  8. Sprawdzić, jeśli kapusta i klopsiki są wystarczająco miękkie, przyprawić pieprzem i solą do smaku i zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, długo nie gotować, gdyż młoda kapusta zbyt mocno się rozpadnie, a zielenina straci kolor.
  9. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

    Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.

Komentarze

  1. Pyszny pomysł na obiad :) Zapowiada się smakowite danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się zastanawiałam jaki dodatek do młodej kapusty na jutrzejszy obiad. Dziękuję za podpowiedź. Obiad wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady