2018-05-30

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym to najłatwiejsze do przygotowania danie obiadowe. Klopsiki są aromatyczne, mięciutkie, zanurzone w delikatnym sosie z dużą ilością koperku. Idealny posiłek na szybki obiad, który odpowiedni jest również dla dzieci.

Pulpety z sosem koperkowym

Czym różnią się klopsiki od pulpetów?

Według mnie chyba tylko tym, że klopsiki przed duszeniem są obsmażane, a pulpety nie, ale to jest moja ocena. Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb.

Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo ich nie dusić, gdyż indyk jest delikatny. Według mnie najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami lub grubą kaszą jęczmienną. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym są bardzo delikatne i lekkostrawne, dlatego często przygotowuję je na obiad latem.

Pulpeciki z indyka z koperkiem

Składniki:

(na około 20 sztuk)
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 bułeczka pszenna
  • 1 jajko
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 spore wiązki koperku
  • mała wiązka natki pietruszki
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki śmietany do zupy
  • mleko do namoczenia bułeczki
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia

Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie koperkowym?

  1. Bułeczkę połamać i zalać mlekiem, aby zmiękła.
  2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Koperek i pietruszkę posiekać. Pietruszkę i 1/2 część koperku dodać do mięsa, a pozostały zostawić do sosu.
  4. Do mięsa dodać czosnek i cebulę, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, koperek, pietruszkę, pieprz naturalny, łyżeczkę kolendry, sól i 2 łyżki mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i trudno formować klopsiki, należy dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki, jednak nie powinny być zbyt twarde.
  5. Z masy formować klopsiki wielkości piłeczki do pingponga i obtaczać w mące.
  6. Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  7. Następnie włożyć jeden obok drugiego do głębokiej patelni lub garnka i zalać litrem wrzącej wody lub bulionu warzywnego, dusić pod przykryciem około 20 minut. Można odrobiną wrzątku opłukać patelnię (zabierze smak), w której obsmażane były klopsiki i dodać do naczynia z klopsikami, jeśli oczywiście nie była ona zbyt mocno przypalona.
  8. Dodać pieprz ziołowy i łyżeczkę kolendry oraz koperek pozostawiając nieco do posypania klopsików na talerzu. Dodać również zahartowaną gorącym płynem z garnka śmietanę, delikatnie wymieszać i gotować około 5 minut bez przykrycia, aby płyn się zredukował. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
  9. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.
Zobacz również: klopsiki pikantne w kapuście.

6 komentarzy:

  1. Sos koperkowy kojarzy mi się z wiosną! Kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę spróbować takiego klopsika, bo wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne klopsiki, czuję ich zapach i smak , mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne i delikatne, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak młody się urodzi, będę musiała przerzucić się na takie dania, na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj