2018-06-02

Prosty sernik z truskawkami bez pieczenia

Szybkie ciasto do zrobienia na deser latem to na pewno sernik z truskawkami bez pieczenia. Łatwe i pyszne ciasto sezonowe, które składa się z minimalnej ilości składników. Sernik na zimno bardzo dobrze się kroi i zachowuje swój kształt nawet poza lodówką.

Sernik na zimno z galaretkami i truskawkami
Świeże truskawki w połączeniu z serem dość szybko puszczają sok i nabierają od sera kwaśnego smaku. Jeśli sernik ma być szybko zjedzony, wtedy truskawki można tylko wyłożyć na ser i zalać wystudzonymi galaretkami. W moim przepisie najpierw truskawki zagotowałam, co przedłużyło ładny wygląd i smak sernika.

U mnie latem piekarnik odpoczywa i na deser zwykle przygotowuję mało skomplikowane ciasta bez pieczenia. Wszyscy uwielbiamy serniki, także są one robione najczęściej na zimno. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie serniki?
Ciasto przełożone herbatnikami  z sera i truskawek

Składniki na sernik z truskawkami:

(forma 33 cm x 23 cm x 7 cm)
  • 1 kg mielonego sera białego twarogowego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek
  • 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g kakaowych herbatników

Jak zrobić sernik z truskawkami bez pieczenia?

  1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml zagotowanej wody, wystudzić.
  2. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i gotować z cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny, aż truskawki prawie całkowicie się rozpadną (10 - 15 minut). Po ugotowaniu masy truskawkowej powinno być około 700 - 800 ml, jeśli jest jej mniej, należy uzupełnić wrzącą wodą i zagotować. Zdjąć naczynie z palnika, dodać galaretki truskawkowe i mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia (nie gotować). Odstawić do wystudzenia.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W czasie miksowania stopniowo dodawać lekko tężejące galaretki cytrynowe.
  4. Formę wyłożyć herbatnikami i powoli łyżką przełożyć na nie 1/2 masy serowej. Jeśli masa jest bardzo rzadka wstawić na chwilę do lodówki, inaczej mogą podnieść się do góry herbatniki. Następnie położyć na lekko tężejącej masie serowej kolejną warstwę z herbatników i przykryć je pozostałym serem. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki, aby zaczęło zastygać.
  5. Na tężejący sernik wylać partiami wystudzoną, ale jeszcze rzadką masę z truskawek i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.

    Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.

13 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis a ciasto jak z cukierni pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowy serniczek. Wygląda bardzo zachęcająco 💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten serniczek trafia prosto w mój gust :) Bez pieczenia, pyszny, świetnie wygląda. Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sezonie truskawkowym nie można się obyć bez takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie serniczki to ja uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak bez pieczenia, to ja biorę, bo z tym właśnie u nas kłopot ;)
    Pyszny sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć sera z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć sera z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek sie chlodzi

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry