Prosty sernik z truskawkami bez pieczenia

/ 13

Szybkie ciasto do zrobienia na deser latem to na pewno sernik z truskawkami bez pieczenia. Łatwe i pyszne ciasto sezonowe, które składa się z minimalnej ilości składników. Sernik na zimno bardzo dobrze się kroi i zachowuje swój kształt nawet poza lodówką.

Sernik na zimno z galaretkami i truskawkami
Świeże truskawki w połączeniu z serem dość szybko puszczają sok i nabierają od sera kwaśnego smaku. Jeśli sernik ma być szybko zjedzony, wtedy truskawki można tylko wyłożyć na ser i zalać wystudzonymi galaretkami. W moim przepisie najpierw truskawki zagotowałam, co przedłużyło ładny wygląd i smak sernika.

U mnie latem piekarnik odpoczywa i na deser zwykle przygotowuję mało skomplikowane ciasta bez pieczenia. Wszyscy uwielbiamy serniki, także są one robione najczęściej na zimno. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie serniki?
Ciasto przełożone herbatnikami  z sera i truskawek

Składniki na sernik z truskawkami:

(forma 33 cm x 23 cm x 7 cm)
  • 1 kg mielonego sera białego twarogowego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek
  • 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g kakaowych herbatników

Jak zrobić sernik z truskawkami bez pieczenia?

  1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml zagotowanej wody, wystudzić.
  2. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i gotować z cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny, aż truskawki prawie całkowicie się rozpadną (10 - 15 minut). Po ugotowaniu masy truskawkowej powinno być około 700 - 800 ml, jeśli jest jej mniej, należy uzupełnić wrzącą wodą i zagotować. Zdjąć naczynie z palnika, dodać galaretki truskawkowe i mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia (nie gotować). Odstawić do wystudzenia.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W czasie miksowania stopniowo dodawać lekko tężejące galaretki cytrynowe.
  4. Formę wyłożyć herbatnikami i powoli łyżką przełożyć na nie 1/2 masy serowej. Jeśli masa jest bardzo rzadka wstawić na chwilę do lodówki, inaczej mogą podnieść się do góry herbatniki. Następnie położyć na lekko tężejącej masie serowej kolejną warstwę z herbatników i przykryć je pozostałym serem. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki, aby zaczęło zastygać.
  5. Na tężejący sernik wylać partiami wystudzoną, ale jeszcze rzadką masę z truskawek i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.

    Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.

Komentarze

  1. Wspaniały przepis a ciasto jak z cukierni pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowy serniczek. Wygląda bardzo zachęcająco 💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten serniczek trafia prosto w mój gust :) Bez pieczenia, pyszny, świetnie wygląda. Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sezonie truskawkowym nie można się obyć bez takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie serniczki to ja uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak bez pieczenia, to ja biorę, bo z tym właśnie u nas kłopot ;)
    Pyszny sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć sera z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć sera z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek sie chlodzi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady