Schab pieczony w musztardzie

/ 9

Delikatny i przyjemnie wilgotny schab pieczony w musztardzie można podać zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno na kanapki. Aromat i smak schab uzyskał dzięki musztardzie francuskiej, a pieczenie w rękawie dodatkowo go zatrzymało i nie pozwoliło wyschnąć mięsu. Idealna wędlina na kanapki to schab z rękawa do pieczenia.

Schab wieprzowy w musztardzie francuskiej
Musztarda francuska zawiera całe ziarenka gorczycy, które po upieczeniu utworzyły skorupkę i zatrzymały cały smak w mięsie. Schab pieczony w musztardzie nie jest zbyt suchy, a do tego wspaniale pachnie i smakuje. Uwielbiam go szczególnie, jako wędlina na kanapkę z warzywami na zimno. Tak przygotowane pieczone mięso długo zachowuje świeżość i smak.

Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Jest wiele sposobów, aby temu zapobiec, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny. 

Moją metodą na soczyste mięso jest wykorzystanie rękawa do pieczenia. Rękaw oprócz tego, że zapobiega wysuszeniu mięsa w czasie pieczenia, to dodatkowo oszczędza mój czas, gdyż nie muszę zmywać, a po prostu wyrzucam zużytą folię. Folia zabezpiecza również piekarnik, gdyż nic nie pryska i nie zapieka się na ściankach piekarnika. Osobiście nie znam nikogo, kto lubi czyścić piekarnik.
Schab w plastrach pieczony z musztardą francuską

Przepis na schab pieczony w musztardzie:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 - 4 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia

    Jak przygotować schab pieczony w musztardzie?

  1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, białą skórkę delikatnie ponacinać w kratkę ostrym nożem. Nacięcie zapobiega pękaniu i zwijaniu się mięsa podczas pieczenia.
  2. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na chwilę, aby sól nieco się roztopiła.
  3. Wymieszać musztardę z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Marynatą posmarować dokładnie cały schab i włożyć do rękawa do pieczenia, pozostawiając z obu stron tyle folii, aby można było ją związać.
  4. Mięso w rękawie obłożyć plasterkami cebuli i czosnku, rękaw związać i z góry nożyczkami lub ostrą wykałaczką zrobić 2 - 3 małe dziurki. Przygotowany schab położyć na blaszkę z piekarnika i odstawić na godzinę, aby mięso nabrało smaku.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 55 - 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 15 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.
  6. Jeśli schab będzie podany na ciepło, można z wytopionego soku po doprawieniu i zmiksowaniu upieczonej cebuli i czosnku (jeśli nie są mocno zapieczone) zrobić sos. Sos zagęścić dodając 2 - 3 łyżki śmietany 30%, oczywiście chwilę gotować.
  7. Po wystudzeniu schab świetnie sprawdza się jako wędlina na kanapki. Jeśli ma być na kanapki, należy wystudzić go bez rozcinania rękawa.

    Zobacz również: schab pieczony w rękawie.

Komentarze

  1. Tak przyprawiony i upieczony schab z pewnością smakuje rewelacyjnie :) Również polecam rękaw, to prosta i skuteczna metoda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na pieczenie schabu. Bardzo apetycznie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. w takiej wersji nie robiłam, będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny! Idealny i na obiad, i na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam, czekam na efekt, ale pachnie smakowicie 😁

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady