Schab pieczony w musztardzie

Delikatny i przyjemnie wilgotny schab pieczony w musztardzie można podać zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno na kanapki. Aromat i smak schab uzyskał dzięki musztardzie francuskiej, a pieczenie w rękawie dodatkowo go zatrzymało i nie pozwoliło wyschnąć mięsu.

Schab wieprzowy w musztardzie francuskiej
Musztarda francuska zawiera całe ziarenka gorczycy, które po upieczeniu utworzyły skorupkę i zatrzymały cały smak w mięsie. Schab upieczony w musztardzie nie jest zbyt suchy, a do tego wspaniale pachnie i smakuje. Uwielbiam go szczególnie w kanapce z warzywami na zimno. Tak przygotowane mięso długo zachowuje świeżość i smak.

Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny. 

Moją metodą jest wykorzystanie rękawa do pieczenia. Rękaw oprócz tego, że zapobiega wysuszeniu mięsa w czasie pieczenia, to dodatkowo oszczędza mój czas, gdyż nie muszę zmywać, a po prostu wyrzucam zużytą folię. Folia zabezpiecza również piekarnik, gdyż nic nie pryska i nie zapieka się na ściankach piekarnika. Osobiście nie znam nikogo, kto lubi czyścić piekarnik.
Schab w plastrach pieczony z musztardą francuską

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 - 4 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia

    Jak przygotować schab pieczony w musztardzie?


  1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, białą skórkę delikatnie ponacinać w kratkę ostrym nożem. Nacięcie zapobiega pękaniu i zwijaniu się mięsa podczas pieczenia.
  2. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na chwilę, aby sól nieco się roztopiła.
  3. Wymieszać musztardę z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Marynatą posmarować dokładnie cały schab i włożyć do rękawa do pieczenia, pozostawiając z obu stron tyle folii, aby można było ją związać.
  4. Mięso w rękawie obłożyć plasterkami cebuli i czosnku, rękaw związać i z góry nożyczkami lub ostrą wykałaczką zrobić 2 - 3 małe dziurki. Przygotowany schab położyć na blaszkę z piekarnika i odstawić na godzinę, aby mięso nabrało smaku.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 55 - 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 15 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.
  6. Jeśli schab będzie podany na ciepło, można z wytopionego soku po doprawieniu i zmiksowaniu upieczonej cebuli i czosnku (jeśli nie są mocno zapieczone) zrobić sos. Sos zagęścić dodając 2 - 3 łyżki śmietany 30%, oczywiście chwilę gotować.
  7. Po wystudzeniu schab świetnie sprawdza się jako wędlina na kanapki. Jeśli ma być na kanapki, należy wystudzić go bez rozcinania rękawa.

    Zobacz również: schab pieczony w rękawie.

8 komentarzy:

  1. Tak przyprawiony i upieczony schab z pewnością smakuje rewelacyjnie :) Również polecam rękaw, to prosta i skuteczna metoda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł na pieczenie schabu. Bardzo apetycznie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie obiadki to ja lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. w takiej wersji nie robiłam, będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny schabik :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny! Idealny i na obiad, i na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj