2018-06-21

Truskawki zapiekane z kokosem

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który zaspokoi ochotę na coś słodkiego latem.

Truskawki i czereśnie pieczone w kokilkach z wiórkami kokosowymi
W tym deserze ilość cukru należy dopasować do swoich upodobań i stopnia kwaśności owoców. Delikatnie postępować również z mąką kokosową, gdyż jest bardzo chłonna i zbyt duża jej ilość sprawi, że deser może być mało soczysty. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin, brzoskwiń lub czereśni, aby były tylko soczyste.

Ostatnio zapiekałam truskawki i czereśnie, obie wersje bardzo smakowały. Uwielbiam takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego celu zwykłą formę do ciasta, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. 
Owoce zapiekane z kokosem

Składniki:

(na 6 kokilek o średnicy 9 cm i wysokości 4,5 cm)
  • 300 - 400 g truskawek
  • 6 łyżek śmietany 30% lub masła
  • 12 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 6 łyżeczek mąki kokosowej
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 6 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)

Jak zrobić truskawki zapiekane z kokosem?

  1. Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. 
  2. Owoce przekroić na 4 części i ułożyć ciasno na dnie kokilek. Truskawki posypać cukrem i mąką kokosową, a na niej ułożyć śmietanę lub wiórki masła. Mąki kokosowej zbyt dużo nie dodawać, gdyż deser będzie mało soczysty.
  3. Wierzch posypać cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności owoców.
  4. Zapiekać w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 25 - 30 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się zapieka przykryć papierem do pieczenia.
  5. Deser dobrze smakuje na ciepło, jak i po wystudzeniu. Można podać go dodatkowo z odrobiną ubitej śmietany i świeżymi owocami.
Zobacz również: deser warstwowy.

7 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam zapiekane pod zwykłą kruszonką, te z kokosem też muszą smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię słodkości i chętnie spróbuję takiego deserku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę o jedną kokilkę ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to musi być pyszne połączenie! Świetny pomysł na prosty w przygotowaniu deser na co dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry