2018-06-29

Ciasto z czereśniami i mascarpone

Ciasto z czereśniami i mascarpone to pyszny i mało skomplikowany deser na lato. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony galaretką z czereśniami, a z wierzchu krem z mascarpone i soczyste borówki. Pyszne ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i po prostu rozpływa się w ustach. 

Pyszne ciasto kakaowe z czereśniami i kremem z mascarpone
Biszkopt do ciasta zrobiłam z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który nadał ciastu bardzo przyjemnego lekko karmelowego smaku i aromatu. Karob można zastąpić naturalnym kakao, wtedy biszkopt będzie miał bardziej intensywny kolor. Karob ma lekko słodkawy smak i jest bogaty w wiele witamin: B1, B2, B3, A, E, a także zawiera pierwiastki: magnez, żelazo, wapń, potas. Jest naturalnym składnikiem i dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Mnie jego smak bardzo przypadł do gustu, jeśli jeszcze go nie znacie, polecam spróbować.

Pyszne ciasto przygotowałam z dodatkiem soczystych czereśni, które w tym roku są wyjątkowo słodkie i smaczne. Czereśni zbyt mocno nie gotowałam, aby pozostały kawałeczki owoców.  Jak już wspomniałam, ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubicie słodkie wypieki, należy zwiększyć ilość cukru zarówno w biszkopcie, jak i kremie.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu, gdyż jest bardziej wilgotne. Jeśli wstawiacie je do lodówki, zabezpieczcie znajdujące się w niej aromatyczne potrawy typu np. palcówka, gdyż kremy ze śmietaną bardzo chłoną zapachy i krem będzie miał posmak kiełbasy.
Kakaowe ciasto przełożone galaretką z czereśni i kremem z borówkami

Składniki na ciasto z czereśniami:

( na formę o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)

Biszkopt:

  • 7 jajek (L)
  • szklanka drobnego cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szklanka mąki pszennej typ 450
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao lub karobu (u mnie karob)

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Czereśnie z galaretką:

  • 500 g dojrzałych czereśni
  • 2 galaretki cytrynowe
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 250 g borówki amerykańskiej
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Przygotowanie ciasta z czereśniami i mascarpone:

Ciasto:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną i lśniącą pianę. Ubijając białka stopniowo dodawać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia. 
  2. Pod koniec dodawać po jednym żółtku i śmietanę, miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Na koniec dodać kakao lub karob, przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszać, aby nie było grudek suchej mąki. Można mieszać przez chwilę mikserem na wolnych obrotach.
  4. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku przez 29 minut (do suchego patyczka).
  5. Ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części, które przełożyć lekko tężejącą galaretką z czereśniami.
  6. Wierzch ciasta pokryć kremem i udekorować borówkami.
  7. Wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki.

Krem z mascarpone:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone.
  2. Miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Krem wyłożyć na ciasto.

Czereśnie z galaretką:

  1. Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać wrzącej wody, aby płynu z owocami było około 800 - 900 ml i zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni.
  2. Po zagotowaniu czereśnie zdjąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
  3. Masę wystudzić i lekko tężejącą przełożyć ciasto.

    Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubie takie ciasta :) Mega pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta z masą

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda świetnie, sam wygląd zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety ! ale narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto! Super się prezentuje i na pewno jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie się prezentuje,zrobię z wiśniami ,chyba też się sprawdzą w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, z wiśniami może być jeszcze smaczniejsze :)

      Usuń
  7. oj zjadłabym nie kawałek a dwa :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj