Ciasto z czereśniami i mascarpone

/ 9

Ciasto z czereśniami i mascarpone to pyszny i mało skomplikowany deser na lato. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony galaretką z czereśniami, a z wierzchu krem z mascarpone i soczyste borówki. Pyszne ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i po prostu rozpływa się w ustach. 

Pyszne ciasto kakaowe z czereśniami i kremem z mascarpone
Biszkopt do ciasta zrobiłam z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który nadał ciastu bardzo przyjemnego lekko karmelowego smaku i aromatu. Karob można zastąpić naturalnym kakao, wtedy biszkopt będzie miał bardziej intensywny kolor. Karob ma lekko słodkawy smak i jest bogaty w wiele witamin: B1, B2, B3, A, E, a także zawiera pierwiastki: magnez, żelazo, wapń, potas. Jest naturalnym składnikiem i dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Mnie jego smak bardzo przypadł do gustu, jeśli jeszcze go nie znacie, polecam spróbować.

Pyszne ciasto przygotowałam z dodatkiem soczystych czereśni, które w tym roku są wyjątkowo słodkie i smaczne. Czereśni zbyt mocno nie gotowałam, aby pozostały kawałeczki owoców.  Jak już wspomniałam, ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubicie słodkie wypieki, należy zwiększyć ilość cukru zarówno w biszkopcie, jak i kremie.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu, gdyż jest bardziej wilgotne. Jeśli wstawiacie je do lodówki, zabezpieczcie znajdujące się w niej aromatyczne potrawy typu np. palcówka, gdyż kremy ze śmietaną bardzo chłoną zapachy i krem będzie miał posmak kiełbasy.
Kakaowe ciasto przełożone galaretką z czereśni i kremem z borówkami

Składniki na ciasto z czereśniami:

( na formę o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)

Biszkopt:

  • 7 jajek (L)
  • szklanka drobnego cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szklanka mąki pszennej typ 450
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao lub karobu (u mnie karob)

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Czereśnie z galaretką:

  • 500 g dojrzałych czereśni
  • 2 galaretki cytrynowe
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 250 g borówki amerykańskiej
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Przygotowanie ciasta z czereśniami i mascarpone:

Ciasto:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną i lśniącą pianę. Ubijając białka stopniowo dodawać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia. 
  2. Pod koniec dodawać po jednym żółtku i śmietanę, miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Na koniec dodać kakao lub karob, przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszać, aby nie było grudek suchej mąki. Można mieszać przez chwilę mikserem na wolnych obrotach.
  4. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku przez 29 minut (do suchego patyczka).
  5. Ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części, które przełożyć lekko tężejącą galaretką z czereśniami.
  6. Wierzch ciasta pokryć kremem i udekorować borówkami.
  7. Wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki.

Krem z mascarpone:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone.
  2. Miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Krem wyłożyć na ciasto.

Czereśnie z galaretką:

  1. Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać wrzącej wody, aby płynu z owocami było około 800 - 900 ml i zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni.
  2. Po zagotowaniu czereśnie zdjąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
  3. Masę wystudzić i lekko tężejącą przełożyć ciasto.

    Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.

Komentarze

  1. Bardzo lubie takie ciasta :) Mega pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda świetnie, sam wygląd zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety ! ale narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto! Super się prezentuje i na pewno jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie się prezentuje,zrobię z wiśniami ,chyba też się sprawdzą w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, z wiśniami może być jeszcze smaczniejsze :)

      Usuń
  6. oj zjadłabym nie kawałek a dwa :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady