18.06.2018

Curry z imbirem i kurczakiem

Curry z imbirem i kurczakiem to pyszny, zdrowy i szybki obiad. Wystarczy do tego miseczka ugotowanego ryżu i mamy bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Oprócz tego, że curry dobrze smakuje, to również dobrze wygląda i cudownie pachnie.

Kurczak w sosie curry z imbirem i szczypiorkiem
Curry to smak kuchni azjatyckiej, która bez aromatycznych i pikantnych przypraw nie istnieje. W moim daniu wykorzystałam świeży imbir, chili, kurkumę i gotową mieszankę curry w proszku, którą można zastąpić również pastą curry.

Najlepsze curry wychodzi z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak u mnie tym razem przepis jest ze śmietaną 30%, która również bardzo dobrze zatrzymuje smak i aromat przypraw. Uwielbiam smak curry i często je przygotowuję z różnymi dodatkami.
Pierś kurczaka z curry i świeżym imbirem

Składniki:

(5 - 6 porcji)
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 7 cm świeżego imbiru
  • 2 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • 3 goździki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 - 3 łyżki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • szczypiorek do podania

Jak zrobić curry z imbirem i kurczakiem?

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem sojowym, łyżką curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na 20 minut.
  2. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać obrany i pokrojony w małe słupki imbir, chwilę podsmażyć.
  3. Do cebuli i imbiru dodać obraną i pokrojoną marchewkę, a następnie włożyć kurczaka i smażyć pod przykryciem około 15 minut, następnie dodać goździki, kurkumę, pozostałe curry, kolendrę, chili i cynamon.
  4. Po około 10 minutach sprawdzić, czy kurczak jest miękki i dodać pokrojone w kostkę pomidory, a po chwili odsączoną kukurydzę, gotować około 5 minut.
  5. Dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki, przez chwilę gotować.
  6. Najlepiej podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

    Zobacz również: curry z kurczaka ze szpinakiem.

7 komentarzy:

  1. Fajny obiad, uwielbiam ten słoneczny kolor curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie idealne i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pikantne dania..., a potem lody na deser ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, zjadła bym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj