Zupa gulaszowa z cukinią

/ 5

Treściwa zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa gulaszowa z cukinią jest bardzo smacznym daniem jednogarnkowym na dość szybki obiad. 

Pikantna zupa z mięsem i fasolą
Mięso gotuje się w pachnącym ziołami sosie z dodatkiem małej ilości wody, dlatego jest mięciutkie i bogate w smaku. Do zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Zupę gulaszową najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody, tylko tyle, aby pokrywała mięso. Zupa z podanymi przyprawami jest lekko pikantna, jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki. 
Gulaszowa z pomidorami i cukinią

Składniki na zupę gulaszową:

(6 - 8 porcji)
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • średnia cukinia
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • puszka fasoli 
  • mała wiązka koperku lub natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka cząbru
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 2,5 łyżeczki soli

Przygotowanie zupy gulaszowej z cukinią:

  1. Łopatkę umyć, pokroić i włożyć do garnka z litrem gotującej się wody. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, gotować pod przykryciem około 60 minut. Gdy mięso zacznie się gotować, należy zdejmować powstający na powierzchni szum.
  2.  Po około 20 minutach do mięsa dodać obraną i pokrojoną marchewkę oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Gdy mięso i marchewka będą miękkie dodać przyprawy, cukinię, odsączoną i opłukaną fasolę, a po około 5 minutach pomidory i posiekany koperek lub pietruszkę. Gotować jeszcze przez kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
  4. Zupa gulaszowa dobrze smakuje podana z chrupiącym pieczywem.

    Zobacz również: gulasz po meksykańsku.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Cukinię bardzo lubię, więc z chęcią wypróbuję taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupa pachnąca latem 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupa z mnóstwem zdrowych składników. Ja lubię wersję ostrzejszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, warto wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady