Placuszki z cukinii

/ 4

Pachnące koperkiem i bardzo delikatne placuszki z cukinii to bardzo przyjemne danie na lekki i szybki obiad. Łatwe przygotowanie powinno zachęcać do ich zrobienia. Wspaniale smakują z sosem jogurtowo-koperkowym. 

Placki z cukinii z jogurtem
Najlepsze placuszki wychodzą z młodej cukinii, gdyż nie ma ona dużo pestek i jest mniej wodnista, niż ta większa i starsza. Do placuszków nie dodawać dużo mąki, bo stracą swój delikatny smak i będzie intensywnie wyczuwalna mąka. Najlepiej dodawać ją stopniowo i tylko tyle, aby można było położyć placki na patelni. Podczas smażenia zbyt wcześnie ich nie przewracać i pozwolić na przyrumienienie, aby dobrze się zapiekły.

Placuszki z cukinii zrobiłam z dużą ilością koperku, który dodałam zarówno do placków, jak i do sosu z jogurtu. Dodatkowego smaku i aromatu dodał również szczypiorek. Od czasu, gdy po raz pierwszy zrobiłam te placuszki, zagościły one w moim menu na stałe. Mnie osobiście taki lekki i zdrowy obiad wystarcza, ale jeśli w domu macie mięsożercę, to do placuszków można podać podsmażonego kurczaka lub inne mięso.
Placki z cukinii z koperkiem i sosem

Składniki na placuszki z cukinii:

(na około 15 sztuk)
  • 3 niezbyt duże cukinie
  • jajko
  • wiązka koperku
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia

Sos z jogurtu i koperku:

  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • ząbek czosnku
  • mała wiązka koperku
  • szczypiorek lub cebula dymka ze szczypiorkiem
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie placuszków z cukinii:

  1. Cukinię umyć, odciąć twardy koniec i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię wymieszać z solą i wyłożyć na sito, a po 5 - 10 minutach odcisnąć z powstałego płynu.
  2. Do cukinii dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. Następnie wymieszać z jajkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, a także mąką i pieprzem. Jeśli ktoś lubi, aby sól była wyczuwalna, powinien nieco jej dodać. Mąki zbyt dużo nie dodawać, najlepiej usmażyć jeden placuszek na próbę, aby sprawdzić, czy się nie rozpada. Do smażenia nie dodawać również zbyt dużo tłuszczu.
  4. Masę z cukinii nakładać łyżką, formując małe i niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron, dobrze je przyrumieniając.

Sos jogurtowy z koperkiem:

  1. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: placki ziemniaczane.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady