2019-09-11

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym to idealny deser na każde przyjęcie. Przepis na ciasto o umiarkowanej słodyczy, które na pewno polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Puszysty czekoladowy biszkopt świetnie łączy się z delikatnym kremem budyniowym i soczystymi borówkami, a do tego jeszcze odrobina czekolady.

Ciasto czekoladowe z borówkami, kremem i czekoladą

Jak zrobić dobry krem budyniowy?


Przygotowanie najlepiej rozpocząć od ugotowania i dokładnego wystudzenia budyniu, gdyż od niego zależy struktura kremu. Po ugotowaniu budyń powinien mieć gładką strukturę, jeśli budyń zbyt szybko zgęstnieje i utworzą się grudki, można je rozbić krótko blenderem. Do kremu budyń musi być zimny, a masło wyjęte z lodówki nie wcześniej niż 5 - 7 minut przed jego miksowaniem. Zbyt miękkie masło albo za ciepły budyń spowodują, że krem na pewno się rozwarstwi i nie będzie delikatny i kremowy. Wysoka temperatura panująca w kuchni również nie sprzyja robieniu kremu, gdyż wszystkie składniki będą zbyt miękkie i mogą się topić. Jeśli zaobserwujecie, że krem zaczyna tracić puszystość najlepiej wstawić go do lodówki i dopiero po pewnym czasie powrócić do miksowania.

Jak zrobić dobry biszkopt czekoladowy?


Jeśli chodzi o biszkopt czekoladowy, to podstawową zasadą jest dokładność i brak pośpiechu. Starannie ubić białka, stopniowo po łyżce dodawać cukier, po każdym wsypaniu dokładnie zmiksować, żółtka dodawać stopniowo, sypkie składniki przesiać i delikatnie łopatą wymieszać, przesiane mąki dosypywać stopniowo. W czasie pieczenia zbyt mocno ciasta nie wysuszyć, gdyż straci puszystość i będzie się kruszyć, po 30 minutach sprawdzić patyczkiem.

Osobom doświadczonym w wypiekaniu na pewno powyższe porady są zbędne, ale wiem, że początki są trudne. Pamiętam, jak dawno temu zrobiłam pyszny krem czekoladowy, którym udekorowałam torcik, ale w kuchni było zbyt gorąco i zanim wstawiłam go do lodówki, artystyczne zdobienia z kremu zaczęły się coraz bardziej spłaszczać. Torcik był pyszny, ale wygląd już nie budził zachwytu. Teraz już wiem, że ważne są nie tylko składniki, ale i temperatura w kuchni.

Niezbyt wymagające pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym, które nie powinno sprawiać dużo trudności podczas robienia. Uwielbiam połączenie czekolady z kremem i owocami. Ciasto czekoladowe mogłabym jeść bez przerwy, gdyż jest bardzo delikatne i nie jest zbyt słodkie. Lubicie takie ciasta?
Ciasto czekoladowe przełożone kremem i borówkami
Ilość porcji:
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Forma: 23 cm x 33 cm x 7 cm

Składniki na ciasto czekoladowe z kremem budyniowym:

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao naturalnego

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo:

  • 500 g borówek
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem budyniowym?

Ciasto:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier.
  2. Gdy białka z cukrem będą już ubite, dodawać po jednym żółtku. Po każdym dodaniu krótko miksować, aby żółtko połączyło się z białkami.
  3. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy niewielkimi partiami i delikatnie, ale dokładnie mieszać, aby nie było grudek mąki.
  4. Masę przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 30 - 35 minut, do suchego patyczka.
  6. Biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem, w który powciskać umyte i osuszone borówki. 
  7. Ciasto polać polewą i wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia.
  8. Ciasto, które długo się schładzało przed podaniem najlepiej wyjąć na 5 minut z lodówki, gdyż krem dość mocno zastyga.

Krem:

  1. W 250 ml zimnego mleka rozmieszać budynie, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem z wanilią.
  2. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.
  3. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce zimny budyń. Po każdym dodaniu budyniu dokładnie miksować, aby powstawał puszysty i bez grudek krem. 
  5. Kremem przełożyć biszkopt.

Polewa czekoladowa:

  1. Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Dno miski nie powinno dotykać do lustra wody.
  2. Po rozpuszczeniu się składników mieszać je do czasu, aż powstanie jednolita i lśniąca polewa.
  3. Ciasto polać polewą i wstawić do schłodzenia.

    Zobacz również: ciasto czekoladowe z serem.

7 komentarzy:

  1. Super ciasto, wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto czekoladowe zjadłabym w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto! <3 Z przyjemnością spróbowałabym chociaż kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto się przepięknie prezentuje zjadłam bym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam ciasta z budyniem, dawno nie piekłam ciekawe czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry