Sałatka kalafiorowa z indykiem

/ 2

Sałatka kalafiorowa z indykiem jest zdrowa, smaczna i szybko się ją robi. Świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie lub lekką kolację, a także do zabrania na lunch do pracy.

Kalafior w sklepie dostępny jest prawie przez cały rok, jednak teraz jest on najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. Papryka również smakuje teraz najlepiej, a nie wspomnę już o świeżym koperku, który zimą nie ma takiego aromatu. Tak więc, korzystając z dostępnych świeżych warzyw, często robię o tej porze różne sałatki.

Sporo osób przygotowuje kalafior z podsmażaną bułką tartą, ja niestety takiego nie lubię, gdyż kalafior traci swój delikatny smak i wyczuwalna jest tylko bułka.
Moim ulubionym sposobem na kalafiora są właśnie sałatki, w których jest on chrupiący i da się wyczuć jego smak. Przygotowując sałatkę, nie należy przesadzać z ilością majonezu, gdyż w nadmiarze zaburzy smak innych składników i sałatka stanie się tłusta. Część majonezu można zastąpić jogurtem greckim, wtedy sałatka będzie lżejsza.
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na sałatkę kalafiorową z indykiem:

  • 1 średni kalafior
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g wędzonej lub pieczonej piersi z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • wiązka koperku
  • 4 łyżki dobrego majonezu
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny 

Jak zrobić sałatkę kalafiorową z indykiem?

  1. Kalafior podzielić na mniejsze części i wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotować nie dłużej niż 5 minut. W międzyczasie dodać sok z cytryny.
  2. Kalafior od razu po ugotowaniu wyjąć z wody i wystudzić, wtedy będzie lekko chrupiący.
  3. Wystudzony kalafior podzielić na mniejsze kawałeczki.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w małe słupki.
  5. Indyka również pokroić w niezbyt duże słupki.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i oprószyć solą.
  7. Koperek drobno posiekać.
  8. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. U mnie jest go umiarkowana ilość. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli dodamy zamiast majonezu część jogurtu greckiego. 
  9. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  10. Sałatkę podawać od razu po zrobieniu, gdyż zawiera czosnek i dłużej przechowywana może zmienić nieco smak.

    Zobacz również: sałatka z kalafiora i brokuła.

    Komentarze

    1. Chyba nigdy nie jadłam takiej sałatki.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecam, warto spróbować. U mnie wszystkim bardzo smakuje :)

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

    Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

    Przepisy

    Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

    Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

    Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

    Gotowanie

    Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

    Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

    Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

    Blog kulinarny

    Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

    Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

    Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

    Zapraszam po przepis

    Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
    Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
    Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady