2019-09-19

Sałatka kalafiorowa z indykiem

Sałatka kalafiorowa z indykiem jest zdrowa, smaczna i szybko się ją robi. Świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie lub lekką kolację, a także do zabrania na lunch do pracy.

Kalafior w sklepie dostępny jest prawie przez cały rok, jednak teraz jest on najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. Papryka również smakuje teraz najlepiej, a nie wspomnę już o świeżym koperku, który zimą nie ma takiego aromatu. Tak więc, korzystając z dostępnych świeżych warzyw, często robię o tej porze różne sałatki.

Sporo osób przygotowuje kalafior z podsmażaną bułką tartą, ja niestety takiego nie lubię, gdyż kalafior traci swój delikatny smak i wyczuwalna jest tylko bułka.
Moim ulubionym sposobem na kalafiora są właśnie sałatki, w których jest on chrupiący i da się wyczuć jego smak. Przygotowując sałatkę, nie należy przesadzać z ilością majonezu, gdyż w nadmiarze zaburzy smak innych składników i sałatka stanie się tłusta. Część majonezu można zastąpić jogurtem greckim, wtedy sałatka będzie lżejsza.
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na sałatkę kalafiorową z indykiem:

  • 1 średni kalafior
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g wędzonej lub pieczonej piersi z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • wiązka koperku
  • 4 łyżki dobrego majonezu
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny 

Jak zrobić sałatkę kalafiorową z indykiem?

  1. Kalafior podzielić na mniejsze części i wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotować nie dłużej niż 5 minut. W międzyczasie dodać sok z cytryny.
  2. Kalafior od razu po ugotowaniu wyjąć z wody i wystudzić, wtedy będzie lekko chrupiący.
  3. Wystudzony kalafior podzielić na mniejsze kawałeczki.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w małe słupki.
  5. Indyka również pokroić w niezbyt duże słupki.
  6. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i oprószyć solą.
  7. Koperek drobno posiekać.
  8. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. U mnie jest go umiarkowana ilość. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli dodamy zamiast majonezu część jogurtu greckiego. 
  9. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  10. Sałatkę podawać od razu po zrobieniu, gdyż zawiera czosnek i dłużej przechowywana może zmienić nieco smak.

    Zobacz również: sałatka z kalafiora i brokuła.

    2 komentarze:

    1. Chyba nigdy nie jadłam takiej sałatki.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecam, warto spróbować. U mnie wszystkim bardzo smakuje :)

        Usuń

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

    Drukuj

    strzałka do góry