Sałatka kalafiorowa z indykiem
Sałatka kalafiorowa z indykiem jest zdrowa, smaczna i szybko się ją robi. Sałatka z kalafiora i indyka świetnie sprawdzi się na pożywne śniadanie lub lekką kolację, a także do zabrania na lunch do pracy.
Sałatka kalafiorowa z indykiem na pożywny i zdrowy obiad. Kalafior w sklepie dostępny jest prawie przez cały rok, jednak teraz jest on najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. Papryka również smakuje teraz najlepiej, a nie wspomnę już o świeżym koperku, który zimą nie ma takiego aromatu. Tak więc, korzystając z dostępnych świeżych warzyw, często robię o tej porze różne sałatki. Kalafior z indykiem w sałatce tworzą idealne danie do zabrania na lunch do pracy.Sporo osób przygotowuje kalafior z podsmażaną bułką tartą, ja niestety takiego nie lubię, gdyż kalafior traci swój delikatny smak i wyczuwalna jest tylko bułka.
Sałatka z kalafiora i indyka jest moim ulubionym sposobem na wykorzystanie kalafiora, w której jest on chrupiący i da się wyczuć jego smak. Przygotowując sałatkę, nie należy przesadzać z ilością majonezu, gdyż w nadmiarze zaburzy smak innych składników i sałatka stanie się tłusta. Część majonezu można zastąpić jogurtem greckim, wtedy sałatka będzie lżejsza.
Przepis na sałatkę z kalafiora i indyka
Składniki na sałatkę kalafiorową z indykiem:
- 1 średni kalafior
- 1 papryka czerwona
- 300 g wędzonej lub pieczonej piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- wiązka koperku
- 4 łyżki dobrego majonezu
- pieprz i sól do smaku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę kalafiorową z indykiem?
- Kalafior podzielić na mniejsze części i wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotować nie dłużej niż 5 minut. W międzyczasie dodać sok z cytryny.
- Kalafior od razu po ugotowaniu wyjąć z wody i wystudzić, wtedy będzie lekko chrupiący.
- Wystudzony kalafior podzielić na mniejsze kawałeczki.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w małe słupki.
- Indyka również pokroić w niezbyt duże słupki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i oprószyć solą.
- Koperek drobno posiekać.
- Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. U mnie jest go umiarkowana ilość. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli dodamy zamiast majonezu część jogurtu greckiego.
- Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Sałatkę podawać od razu po zrobieniu, gdyż zawiera czosnek i dłużej przechowywana może zmienić nieco smak.
Chyba nigdy nie jadłam takiej sałatki.
OdpowiedzUsuńPolecam, warto spróbować. U mnie wszystkim bardzo smakuje :)
Usuń