2018-12-09

Wafle z mlekiem w proszku

Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia wafle z mlekiem w proszku są częstym deserem na moim świątecznym stole. Wafle są umiarkowanie słodkie, jeśli więc ktoś lubi bardziej słodkie, powinien dodać więcej cukru.

Domowe wafle kakaowe z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to deser z mego dzieciństwa, gdyż był to najłatwiejszy do zrobienia i przez wszystkich lubiany smakołyk. Oprócz smaku wafle mają jeszcze tę zaletę, że świetnie się kroją i łatwo je podzielić, co jest dużym plusem w przypadku, gdy w domu są dzieci.

Do przygotowania wafli najlepsze jest pełne mleko niegranulowane z zawartością 26% tłuszczu (niebieskie opakowanie). Wafle bardzo dobrze smakują zarówno z orzechami, jak i bez nich, są pysznym urozmaiceniem wśród świątecznych wypieków.
Robicie sami wafle, czy wolicie raczej te ze sklepu?
Wafelki przełożone masą kakaową
Ilość porcji: 21 o wymiarach 7 cm x 4 cm
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki na wafle z mlekiem w proszku:

  • szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 2 szklanki mleka w proszku (niegranulowane)
  • 3 krople aromatu rumowego
  • opakowanie wafli kwadratowych
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)
Do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml.

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?

  1. Rozpuścić i delikatnie zagotować masło, cukier, kakao, mleko i odstawić na 5 minut, aby odrobinę wystygło.
  2. Do jeszcze ciepłej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, a pod koniec dodać również zmielone orzechy i aromat. Jeśli masa będzie z orzechami to od razu całego mleka nie wsypywać, gdyż orzechy dość mocno zagęszczają masę i w zależności od mleka, czasami trzeba dodać go nieco mniej. Masa po wymieszaniu powinna dawać się rozsmarowywać na waflach.
  3. Od razu po wymieszaniu masą smarować i składać wafle, gdyż masa dość szybko zastyga.
  4. Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową i obciążyć deską do krojenia. Jeśli deska jest lekka to położyć na nią np. kg cukru lub postawić słoik z przetworami i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
  5. Po schłodzeniu pokroić wafle według uznania i przechowywać raczej w chłodnym miejscu.

    Zobacz również:
    wafle z galaretką.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe wafle, a najbardziej właśnie te z dodatkiem mleka w proszku. Narobiłaś mi na nie wielkiej ochoty. Pyyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste przepisy! :) Wafle wyglądają na fajną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, pralinki domowe robię często, ale wafli nie robiłam całe wieki, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki z moich szczenięcych lat ;) Uwielbiałam takie wafle! :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry