Masło czekoladowe to idealny dodatek do kanapek. Uwielbiają je wszyscy niezależnie od wieku. Niestety to ze sklepowych półek nie jest najzdrowsze, dlatego dużo lepiej jest przygotować krem samodzielnie w domu.
Co jest potrzebne?
Lista zakupów nie jest zbyt długa. Do przygotowania domowego masła czekoladowego potrzebna będzie gorzka czekolada, orzechy laskowe, sól, mleko oraz miód i olej. Orzechy możemy zastąpić migdałami lub chałwą. Ogromnym plusem domowego masła czekoladowego jest to, że możemy dostosować go do własnych potrzeb i samodzielnie dobrać niezbędne dodatki.
Proste przygotowanie
Jeśli zdecydowaliśmy się na masło z dodatkiem orzechów, powinniśmy je wcześniej uprażyć i usunąć skórkę. Następnie zblendować na gładką masę. To samo należy zrobić, w przypadku migdałów lub chałwy. Taką masę odstawiamy na bok. Następnie do zagotowanego mleka dodajemy rozdrobioną czekoladę i miód. Powstały gęsty płyn dodajemy do kremu orzechowego, solimy i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do słoiczka.
Jak przechowywać masło czekoladowe?
W związku z tym, że wolimy, gdy krem szybko rozsmarowuje się na kanapkach przechowujemy go w temperaturze pokojowej. Niestety jest to błąd. Masło, które przygotowujemy sami powinno być trzymane w lodówce. Dzięki temu długo zachowa swoją świeżość.
Zadbać o jakość
Na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl znajdziemy także podpowiedzi dotyczące odpowiedniej jakości składników na krem czekoladowy. Wybierając czekoladę szukajmy tej z wysoką zawartością kakao. Oczywiście powinna być ona gorzka. Cukier z kolei należy zastąpić miodem, syropem klonowym lub tym z agawy. Choć wydawać by się mogło, że jakość oleju w tym przepisie nie ma dużego znaczenia, warto zadbać także o to. Najlepszy będzie słonecznikowy lub lniany.
Domowe masło czekoladowe to idealna przekąska dla każdego łasucha. Co więcej, jest ona zdrowa i nie zawiera żadnych dodatków, które mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli więc mamy ochotę na krem czekoladowy – przygotujmy go sami, unikając gotowych produktów.
*artykuł zewnętrzny
Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńFajny patent!
OdpowiedzUsuń