2018-12-12

Fasola z klopsikami

Fasola z klopsikami to pożywne i sycące danie jednogarnkowe. Pyszny obiad z dużą zawartością białka roślinnego i korzystnej dla naszego organizmu witaminy B1. Aromatyczny i bardzo smaczny posiłek.

Pulpety z fasolą
Fasola jest dość ciężkostrawna, jeśli jednak odpowiednio ją przyprawimy i odpowiednio będziemy gotować, można pozbyć się tej wady. Fasolę trzeba najpierw moczyć przez co najmniej 12 godzin, następnie wylać wodę po moczeniu i opłukać. Gotować na małej mocy palnika i przyprawić koniecznie cząbrem, kminkiem i majerankiem, aby po zjedzeniu nie dokuczały wzdęcia i jedzenie było lepiej trawione.

U mnie klopsiki są delikatne i soczyste, gdyż dodałam do nich kaszę mannę. Rozmieszane mięso było dość luźne, a po obtoczeniu w mące klopsiki dodatkowo obsmażyłam, co zatrzymało w nich wilgoć. Fasolka świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale nic nie traci również po podgrzaniu. Gorącą fasolkę można włożyć do słoika, obrócić go do góry dnem (powinien się zamknąć), a po wystudzeniu przechowywać w lodówce nawet do 10 dni. Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż łato się je przygotowuje i są bardzo smaczne.
Klopsiki duszone z białą fasolą
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki na fasolę z klopsikami:

Klopsiki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • bułeczka pszenna
  • 100 ml mleka
  • łyżka kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • jajko
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka majeranku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsików
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia

    Fasola:

  • 500 g białej fasoli Jaś karłowy
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • mały korzeń selera
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka cząbru
  • łyżka majeranku
  • 200 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżka papryki słodkiej
  • pieprz naturalny i sól do smaku 

Jak zrobić fasolkę z klopsikami?

Fasola:

  1. Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 12 godzin, aby spęczniała. Wody w naczyniu powinno być o 5 cm więcej niż ziaren fasoli. 
  2. Po moczeniu fasolę przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, aby pokrywała ona ziarna. Dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 30 minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotującej się fasoli.
  4. Marchew, pietruszkę, selera obrać i drobno pokroić, dodać do fasoli.
  5. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć i dodać do fasoli.
  6. Gdy fasola i warzywa będą prawie ugotowane przyprawić tymiankiem, majerankiem, cząbrem, papryką i pieprzem ziołowym.
  7. Koncentrat rozcieńczyć kilkoma łyżkami płynu z garnka i wlać do zupy, dodać również przecier i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Po czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut.
  9. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane. 

Klopsiki:

  1. Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 
  3. Do mięsa dodać rozmoczoną bułkę, jajko, przyprawy, pietruszkę, kaszę, wystudzoną cebulę i wyrobić jednolitą masę na klopsiki. Mleka razem z bułeczką nie dodawać, podlać nim mięso, tylko jeśli będzie mocno zwarte. Przed formowaniem klopsików mięso odstawić na około 15 minut, aby wchłonęło wilgoć i stało się bardziej zwarte.
  4. Z masy mięsnej formować małe klopsiki, obtoczyć je w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Jeśli mięso na klopsiki jest dość luźne i trudno formować klopsiki, można dodać łyżkę mąki. Klopsiki są dość miękkie, ale po podsmażeniu staną się bardziej zwarte, a po ugotowaniu będą delikatne.
  5. Usmażone klopsiki dodać do fasoli i dusić około 15 minut.

    Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.

6 komentarzy:

  1. Z taką ilością przypraw potrawa musi być niezwykle aromatyczna. Super danie na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym bym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam i mogłabym jesć codziennie, niestety jelita mi na to nie pozwalają... jedynie co, to preparat intesta potrafi te wzdęcia i biegunki wyeliminować porzadnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak aromatycznie! I do tego pysznie i pożywnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne danie o tej porze roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Doprawianie cząbrem do fasoli i innych ciężkich dań - sama stosuję z powodzeniem, sprawdza się wyśmienicie :) Podoba mi się takie danie - syto i treściwie i od razu na 2 dni można zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry