2018-12-03

Babeczki piernikowe z marmoladą

Mięciutkie i bardzo aromatyczne babeczki piernikowe z marmoladą są idealnym deserem nie tylko na święta. Prostota wykonania i dowolność, jeśli chodzi o dekorację, powinna zachęcać do ich zrobienia. Babeczki długo zachowują świeżość i nie tracą smaku przez długi czas od ich zrobienia.

Muffiny piernikowe z lukrem i posypką

Babeczki piernikowe są o umiarkowanej słodyczy, a ich korzenny smak i piękny aromat pochodzi od przyprawy do piernika. Kupując przyprawę do piernika, należy zwrócić uwagę na jej skład, gdyż często zamiast przypraw wypełniona jest mąką i cukrem. Najlepiej, aby nie zawierała mąki ani cukru tylko same przyprawy korzenne, np.: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, kolendra, pieprz, ziele angielskie. Marmolada do babeczek powinna być twarda, aby pod wpływem temperatury zbyt mocno się nie rozpływała. Zamiast marmolady mogą być również dobrej jakości gęste powidła. Babeczki można udekorować dowolnie, lukrem, polewą i orzechami lub kremem.

Do przygotowania babeczek wykorzystałam kolorowe foremki na muffiny firmy Stella Pack S.A., w których można piec babeczki i od razu w nich podawać. Pieczenie w takich foremkach oszczędza również mój czas, gdyż nie muszę zmywać foremek po upieczeniu babeczek. Mnie oprócz praktycznych walorów zauroczyły również swoim kolorem. Babeczki podane w kolorowych foremkach pięknie się prezentują i dodatkowo dekorują stół. Mogą również stanowić miły upominek pożegnalny dla gości bez konieczności dodatkowego opakowania. Jeśli zaś babeczki w kolorowych foremkach zapakujemy, możemy je wręczyć jako słodki prezent np. na Mikołajki lub pod choinkę.
Babeczki w kolorowych papilotkach od Stella Pack

Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na babeczki piernikowe:

  • 350 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • foremki do muffinek Stella Pack
  • cukrowa posypka lub posiekane orzechy do dekoracji

Lukier ze śmietany:

  • 10 - 12 łyżek cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki gęstej śmietany

Lukier cytrynowy:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić babeczki piernikowe z marmoladą?

  1. W rondelku rozpuścić masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, imbir, kakao, zagotować i odstawić do wystudzenia.
  2. Po wystudzeniu wmieszać w masę roztrzepane jajka i lekko podgrzane mleko. Następnie wymieszać do połączenia się składników z przesianą mąką z proszkiem i sodą.
  3. Papilotki włożyć do formy i nakładać w nie po łyżce ciasta, a na nim łyżeczkę gęstej marmolady lub konfitury i przykryć drugą łyżką ciasta. Ciasto w papilotkach powinno zajmować 2/3 ich wysokości.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka.
  5. Po wystudzeniu babeczki udekorować według uznania, u mnie sam lukier ze śmietany i posypka cukrowa.
  6. Składniki na lukier dokładnie rozetrzeć, aby powstała gęsta jednolita konsystencja bez wyczuwalnego cukru.
  7. Jeśli babeczki będą przeznaczone na prezent, to polecam zrobienie ich z lukrem cytrynowym, który mocniej zastyga.

    Zobacz również: muffiny miodowe.

9 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry